Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

• 2023. május 26., péntek •
„Nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb az egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni” – fogalmaz Varga Csaba magyar rekorder hegymászó.
Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

Megszólalt Suhajda Szilárd expedíciójáról Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki magyar rekorderként már öt nyolcezres hegycsúcsra is feljutott. Az alpinista a legutóbbi két Himalája-expedíciója során nem járt sikerrel. 2021-ben a Mount Everestről tért vissza a nélkül, hogy egyáltalán megkísérelte volna a csúcstámadást, tavaly pedig kétszer is visszafordult a Kancsendzöngáról – írja a Magyar Nemzet.

„Megértem Szilárdot. Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé. Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni. Én sem az Everesten, sem a Kancsendzöngán nem jutottam eddig - olvasható a Mandineren.

A beszámolók szerint Szilárd jól érezte magát, nyilván azt gondolta, hogy túl van a nehezén, meg tudja csinálni

– válaszolt a Magyar Nemzet kérdésre Varga Csaba. Hozzátette: „nyilván az is megfordult a fejében, mekkora ráfordítással járt, hogy odáig eljutott, s csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét. Az ember az adott helyzetben valószínűleg nem hoz végleges döntést. Úgy gondolkodik, hogy na még egy kicsit, még néhány lépés, s ha az megy, akkor majd ismét átgondolja. Ám valószínűleg egyszer csak annyira kimerült, hogy már nem tudott haladni sem fölfelé, sem lefelé” – fogalmazott a hegymászó.

„Nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb az egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni, ezt csak rövid ideig lehet elviselni.

Ha ott oxigénpalack nélkül valaki úgy tud haladni, hogy percenként egyet lép, az már nagyon jó”

– jegyezte meg a nagyváradi hegymászó. Mint a lap írja, Varga sem akar hiú ábrándokat kelteni, pontosan tudja, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebb az esély arra, hogy Suhajda Szilárd élve kerüljön le a hegyről. „Mindenképpen lehozzák a hegyről. Bízzunk benne, hogy életben lesz, amikor rátalálnak, s oxigénpalackkal, injekcióval tudnak javítani az állapotán” – fogalmazott az alpinista.

Nyitókép: Facebook
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére