Ez kell a matek szóbelihez és töri írásbelihez...

Forrás: Eduline, Fotó: Asszonyi Eszter • 2018. május 08., kedd •
Túl a nehezén, a töri előtt, kicsit utánajártunk az idei érettséginek.
Ez kell a matek szóbelihez és töri írásbelihez...

Alapvetően korrekt feladatokat kaptak az érettségizők matematikából, több példát általános iskolai tudással is meg lehetett oldani, de azért voltak kisebb buktatók a feladatsorban - mondta az Eduline által megkérdezett szakértő. A diákok összesen három órát töltöttek a termekben közép szinten. Míg emelt szinten 240 perc alatt kellett végezniük, ám ez a beszámolók szerint sokaknak nem sikerült. Az emelt szintű érettségi is 2 részből áll, ennek első része középszintű feladatokat tartalmaz, ám a második részben idén a feladat értelmezésére is jobban oda kellett figyelnie a diákoknak. Összesen 100 pontot lehetett szerezni: 30 pontot az első, 45 perces résznél, 70 pontot pedig a második, 135 perces résznél. Magabiztos függvénytáblázat-használattal meg lehetett szerezni a kettest a középszintű matekérettségin, a megkérdezett szakértők szerint. Ebből a tantárgyból csak annak kell szóbeliznie, aki az írásbelin legalább 12 százalékot gyűjtött, de nem érte el a 25 százalékot.

Szerdán történelem írásbelivel folytatódik az érettségizők tudáspróbája.

Idén nyugodtabban indul a történelemérettségi - egy ősszel megjelent jogszabály alapján bármely, kronológiát is tartalmazó történelematlasz alkalmazható - hívta fel a figyelmet a Történelemtanárok Egylete. Kiss János, a Studium Generale történelem szekciójának vezetője az Eduline kérdésére elmondta, az úgynevezett piros mozaikos atlasz az, ami középszinten a leghasznosabb. Abból nagyon sok mindent ki lehet nézni. Bár jelezte, talán ezért sem szokott ott lenni a bizottságoknál, hiszen túl sok segítség szokott ez lenni az érettségizőknek, túl sok ábra és kronológia van benne.

Az írásbelin 100, a szóbelin 50 pontot szerezhetnek. Az írásbeli feladatokra adható 100 pont pedig fele-fele arányban oszlik meg a teszt és az esszék között. Érdekesség, hogy a túl kevés és a túl sok írás is pontlevonással járhat. Gyakori probléma a kihagyott feladatokból és a figyelmetlenül elolvasott kérdésekből fakadó pontvesztés. Kiss János, a Studium Generale történelem szekciójának vezetője szerint minél több tény, minél kevesebb személyes vélemény a nyitja a jó eredménynek.

közösség

további frisss

lap tetejére