Ez a helyzet a gyerekmedencébe kerülő "nagydologgal" - Frissítve

frisss • 2018. július 19., csütörtök •
A Facebookon keringett a hír, miszerint egy gyermek a Tófürdő medencéjében végezte el dolgát, a szülők felháborodtak és elkezdtek találgatni. Mi megkérdeztük az illetékeseket, hogy mi a helyzet a hasonló - lássuk be, nem ritka - esetekkel.
Ez a helyzet a gyerekmedencébe kerülő nagydologgal - Frissítve

A szombathelyi kismamák között különösen népszerű egy Facebookon fellelhető Baba-Mama csoport, ahol gyakran osztanak meg egymással különböző tapasztalatokat, tesznek fel kérdéseket és támogatják egymást jótanácsokkal is. Itt bukkantunk az alábbi posztra:

Sziasztok!

Tegnapi tófürdői élményünk:

8 hónapos kisfiammal a gyerekmedencèben pancsoltunk, amikor észrevettünk mellettünk egy meztelen 3 év körüli kisfiút. Férjemnek mondtam, hogy vagy úszópelus vagy fürdőnadrág lehetne rajta... Nem foglalkoztam a dologgal addig, amíg a gyerek tőlünk 2 méterre leguggolt és belekakilt a vízbe. Apuka mindezt a partról nézte. Aztán odament egy zacskóval, kivette a vízből és bedobta a kukàba. Majd mind aki jól végezte dolgát visszaült a partra, a gyerek pedig tovàbbra is meztelenül ment vissza a vízbe. Ez kb. 11 órakor történt. Gondoltam ha mér apuka nem, akkor én keresek valakit, mert ez fertőzésveszélyes így, főleg a kisgyerekeknek, de a közelben senkit sem találtam. Így abba a medencébe aznap nem is mentünk többet. Apukáról inkább nem írom le a véleményem... de az is felháborító hogy nincs senki, akinek ilyen esetben lehetne szólni.

Erre reagálva aztán sok kismama szintén elmesélte, hogy milyen kellemetlen, olykor visszataszító élményben volt része hasonló strandon, vagy medencés fürdőben. Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy mi erre a hivatalos válasz, mit tesz az üzemeltető az ilyen helyzetekben. A Tófürdő üzemeltetője a SZOVA Zrt. pedig kérésünkre el is küldte hivatalos állásfoglalását, melyet ezúton változtatás nélkül közlünk:

A szóban forgó ügyről a Facebookon keresztül szerzett tudomást társaságunk, a Tófürdőt üzemeltető SZOVA Nonprofit Zrt., a helyszínen nem jelezte egyik vendégünk sem a gyermekmedence vizének szennyeződését.

Az eset napján teljes személyzettel működött a létesítmény, vagyis a medencéknél szolgálatot teljesítettek medenceőr, úszómester, illetve vízicsúszda felügyelő munkatársaink, a műszakvezető, továbbá a ruhatárban és a pénztárnál is dolgoztak kollégáink, akik Tófürdő felirattal ellátott munkaruhát viselnek, hogy felfigyelhessenek rájuk a fürdőzők. Tapasztalataink szerint megtalálják őket a különféle észrevételekkel, problémákkal látogatóink, munkatársaink pedig igyekeznek minden esetben segítséget nyújtani. Kimondottan kérjük vendégeinket, hogy forduljanak hozzájuk bizalommal, hogy ne maradjon megoldatlanul például egy, a hétvégén történthez hasonló eset sem!

A Tófürdő medencéit vízforgató berendezés tartja tisztán. A fertőtlenítés a gépnek köszönhetően folyamatos: a gép állandóan szivattyúzza, tisztítja, majd a már tiszta vizet visszaáramoltatja a medencetérbe. A gyermekmedence vize például mintegy negyven percenként lecserélődik.

„Balesetek”, mint minden fürdőben, létesítményünkben is előfordulhatnak. Az ezek okozta fertőzésveszélyt egyrészt a folyamatos vízcserével, fertőtlenítéssel igyekszünk minimalizálni, továbbá amennyiben tudomást szereznek az esetről kollégáink, eltávolítják a vízből a szennyeződést, végső esetben lezárják az adott medencét és azonnal fertőtlenítik a vizet.

A mostanihoz hasonló, a Facebookon és egyéb fórumokon keringő történetek alkalmasak pánikkeltésre, holott ijedtségre semmi ok! A Tófürdő vize az állandó szakértő kezelésnek köszönhetően megfelelő minősítéseket kap az ÁNTSZ folyamatos ellenőrzésein.

Az esetleges fertőzésveszély kivédése, illetve mások veszélyeztetése ellen pedig minden fürdőző tehet(ne). Alapvető szabályok: betegen nem szabad vízbe menni, használni kell a tusolót és a lábmosót fürdés előtt és után is, továbbá semmilyen módon nem szabad szennyezni a medencék vizét.

Cikkünk publikálást követően, természetesen megérkeztek a reakciók is a szülők részéről - az említett Facebook-csoportban. A teljesség igénye nélkül most megmutatunk néhányat ezek közül is:

Mikor nekünk volt problémánk, akkor sem volt ott senki a medence környékén. Bezzeg, a bejáratnál 3 hölgy 1 biztonságiőr egy úszómester beszélgetett. Mikor megjelent a vezető, akkor reppentek szét. Az, hogy ott vannak a fürdő területén, nem jelenti, hogy dolgoznak is. Kiváncsi lennék mit szólnának a szülők, ha tanárként mi is bemennénk az iskolába, leülnénk a tanáriban és 6-8 órát beszélgetnénk kedélyesen egymàssal. 😂 Egyébként én akkor június közepén ezt szóvá is tettem a vezetőnek, hogy a gyerekmedence környékén egyetlen dolgozó sincs.

A reakciók között természetesen sokan megjegyezték, hogy az úszópelus némiképp segítene az ügyön, a szülők felelőssége megkérdőjelezhetetlen, és a meztelen pancsolás sem nyilvános helyre való többek szerint. Akadt, aki egy szabályzatot készítene, amiben kötelezővé tennék az úszódressz viselését a gyermekeknek is.

közösség

további frisss

lap tetejére