Európát is elérte a terhes nőkre veszélyes Zika vírus

frisss.hu, origo.hu • 2016. január 25., hétfő •
A vírus születési rendellenességet okoz, Dél-Amerikában azt kérték a nőktől, 2018-ig ne is essenek teherbe.
Európát is elérte a terhes nőkre veszélyes Zika vírus

Korábban már mi is beszámoltunk erről a veszélyes, a szúnyogok által terjesztett vírusról. A vírus súlyos születési rendellenességet, ún. kisfejűséget (mikrokefália) okoz a magzatnak, idősebb korban nem annyira veszélyes, influenza szerű tünetekkel jár.

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de néhány beteg szexuális úton fertőződött meg, és az anya is átadhatja a magzatnak. A vírus és a rendellenesség kapcsolata ugyan még nem bizonyított, de az tény, hogy öt csecsemő szervezetében ki tudták mutatni a 49-ből azok közül, akik a kisfejűség miatt haltak meg eddig Brazíliában- írja az origo. A járvány Dél-Amerikában annyira súlyos, hogy az ottani kormány külön kéri a nőket, ne essenek most teherbe, Salvadorban például külön kijelentették, évek mire biztonságos környezet lesz a gyermekvállaláshoz.

A vírus egyre terjed, Észak-Amerikában azt tanácsolták az állapotos nőknek, semmiképpen se utazzanak Dél-Amerikába. A gond csak az, hogy Európában is megjelent már, három brit nőnél is kimutatták a vírust.

 

közösség

további frisss

lap tetejére