Erre várt mindenki: két alapvető élelmiszer is olcsóbb lehet

• 2023. február 03., péntek •
A szakértő szerint a két termék esetében megnyugodni látszik a piac.
Erre várt mindenki: két alapvető élelmiszer is olcsóbb lehet

Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója a Della című podcastban azt mondta: érezhető a beszállítói árak mérséklődése, már látszik, hogy olcsóbb lesz a liszt és a napraforgóolaj. 

Az ügyvezető kifejtette a véleményét azzal kapcsolatban is, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a tejtermékek drágulása miatt. 

Az árstop előtt az UHT tejek 20 százaléka fogyott a 2,8-as tejből, míg a 80 százaléka az 1,5-ös tejből. Az árstop hatására az arány megváltozott, ráadásul négyszer annyi tej fogy, mint korábban, és úgy, hogy a legújabb rendeletet mennyiségi előírásait betartják, még mindig előfordul a polchiány – magyarázta Heiszler Gabriella a tejpiaci helyzetet, hozzátéve, hogy gyakran a szállítók sem tudják lekövetni a megnövekedett igényeket, és a tejiparban a tejzsírhiány is jelentős probléma.

Heiszler Gabriella kifejtette: náluk az áremlések mögött beszállítói áremelések vannak. 

Kitért arra is, hogy tapasztalatai szerint a magyar fogyasztók nagyon tudatosak és árérzékenyek. Az indokolatlan áremelések esetében boltot váltanak, így egy kereskedőnek nagyon oda kell figyelnie arra, hogy csak a legkisebb áremelést hajtsa végre - írja az agroinform.

Az ügyvezető szerint nyár óta megnőtt a saját márkás termékek forgalma, a vásárlók a prémium termékekről az olcsóbb termékekre váltottak, a péksütemények helyett pedig inkább kenyeret vásárolnak. A friss zölség és gyümölcs iránt is csökkent a kereslet az elmúlt hónapokban.  Egy termékcsoport van, ami tűri az inflációt és nem csökken a forgalma, ez pedig a mentes termékek – tette hozzá.

Heiszler Gabriella a beszállítói oldalról pedig azt tapasztalja, hogy a liszt és a napraforgóolaj esetében már megnyugodni látszik a piac, itt várható árcsökkenés.

 

közösség

további frisss

lap tetejére