Engedélyezte az UEFA a Nagy-Magyarország-jelkép használatát

• 2023. március 21., kedd •
Elismerték, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak.
Engedélyezte az UEFA a Nagy-Magyarország-jelkép használatát

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jóváhagyta a Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ) azt a kérését, hogy a „történelmi Magyarország-jelképet” ne kezelje politikai indíttatású szimbólumként, tehát a jelkép megjelenhet a magyar válogatott mérkőzésein (is) – olvasható a hazai szövetség közleményében - írja a Mandiner.

A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik.

„Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzése”

– idézte a döntés szövegét az MLSZ.

Az UEFA és a FARE is feltételeket szabott

Tudatták, hogy az elmúlt napokban mind az UEFA, mind pedig a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez.

„A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek. Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezni fogja az alábbi feltételek betartása mellett:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.”

A szurkolók tartózkodjanak a gyűlölet és a kirekesztés minden formájától

Az MLSZ arra is kitért, hogy „A szurkolóinknak ugyanakkor tudnia kell, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak.

Az MLSZ a fentieken túl is

minden szurkolót arra kér, hogy tartózkodjon a gyűlölet és a kirekesztés minden formájától.

A gyűlölet nem pálya!” – olvasható a közleményben. 

Nyitókép: MTI/EPA/POOL/Illyés Tibor
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére