Emlékezők: Izrael állam 75 éves, a művészet viszont ősidőktől örök

há • 2023. augusztus 25., péntek •
Könny csillogott sok látogató szemében - a családi érintettség mellett a büszkeség, az emelkedettség miatt is. Zsidó származású művészek alkotásait válogatta egy kiállításba a szombathelyi Irokéz Galéria, a zsidó hitközség és a házigazda Képtár.
Emlékezők: Izrael állam 75 éves, a művészet viszont ősidőktől örök

Részben a Szombathelyi Képtár, illetve a Vasvári Békeház gyűjteményében szereplő, részben magángyűjteményekből való alkotásokból nyílt kiállítás csütörtökön a Szombathelyi Képtárban otthonra lelt Irokéz Galériában Izrael állam megalapításának 75. évfordulója alkalmából. Zsidó identitásukat vállaló, 20. századi magyar festők, grafikusok, szobrászok munkáit válogatta össze Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész. A Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt többek között Ámos Imre, Bálint Endre, Bokros Birman Dezső, Farkas István, Herman Lipót, Ország Lili és Scheiber Hugó alkotásait lehet megtekinteni.


 

A szombathelyi születésű Wilhelm Lujza leszármazottai néhány éve a helyi zsidó hitközségnek adományoztak egy képet, ez volt a mostani tárlat kiindulópontja, amellyel végül méltó módon emlékezett meg a közösség a jeles évfordulóról. Sugár Judit hitközségi elnök szavai után dr. Frölich Róbert országos főrabbi szólt a közönséghez. Felhívta rá a figyelmet, talán nem kap kellő figyelmet a zsidó képzőművészet, holott Mózes kora óta alkotnak kiemelkedőt a művészek. Mindnek alapja ez: kitalálni valami újat azért, hogy az embert gyönyörködtesse, és átadjon egy érzést, egy gondolatot. A mostani kiállítás sokféleségére utalva azt mondta: az alkotások szomorúságot, békét, reményt közvetítenek, miközben mindenkinek mást jelentenek - ettől művészet.

Nem lehet 20. századi zsidó művészetről holokauszt nélkül beszélni, Pados Gábor műgyűjtő is úgy nyitotta meg az Emlékezők tárlatot, hogy a túlélők eltűnő generációjának hangján szólt. Felidézte a művészek tragikus sorsát, azokét, akik a haláltáborokban, szökés közben fejezték be földi életüket, és azokét, akik az adott kor nyomása alatt saját kezükkel vetettek véget a szenvedésüknek. Felelősségünk van az emlékezésben, ezt szolgálják az ilyen tárlatok, mondta a galériatulajdonos, aki végül egy személyes szálat is kibogozott: éppen feleségének nagymamája volt az, aki 1945-ben gondozásába vett Szombathelyen egy Auschwitzból hazatért, alig 17 éves fiatalembert, a Szombathelyi Zsidó Hitközség mai elnökének, Sugár Juditnak az édesapját.

Fotó: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

közösség

további frisss

lap tetejére