Előkerülnek a maláj gép roncsai?

SzR-hvg.hu • 2015. július 30., csütörtök •
Ismeretlen eredetű repülőgéproncsokat fedeztek fel az Indiai-óceán egyik szigetén, a Madagaszkártól nagyjából 800 kilométerre keletre fekvő Réunionon - írja a Mashable.
Előkerülnek a maláj gép roncsai?

Most azt vizsgálják, hogy a gépdarab vajon a 2014 márciusában nyomtalanul eltűnt Malaysia Arilines-gép, az MH370-es darabja-e.
A sziget Franciaországhoz tartozik, ennek megfelelően a francia légierő egyik tisztviselője nyilatkozott az ügyben, és gyorsan igyekezett leszögezni, hogy még korai biztosra mondani, hogy a maláj gép roncsairól van-e szó. A gép annak idején Kuala Lumpurból szállt fel, amely kb. 5600 kilométerre van Réuniontól. Pekingbe tartott 239 emberrel a fedélzetén, amikor 2014. március 8-án, egy órával a felszállás után eltűnt. Azóta a gépnek semmi nyomát nem találták, az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban folytatott intenzív kutatások ellenére sem. A Boeing szerdán közleményt adott ki arról, hogy támogatja az MH370 járat ügyében folyó nyomozást és a gép utáni kutatást.

A Telegraph viszont a francia légierő volt pilótáját, Xavier Tytelmant idézi, aki szerint a neki átküldött több száz fotó tanulmányozása után elképzelhetőenk tartja, hogy az eltűnt Boeing 777-es darabját találták meg, legalábbis komoly egyezőségeket talált a csűrőfékszárny szerkezetben.

Tytelman egy szakblogon azt írja, hogy a roncson a BB670-es referenciaszám látható. "A szám nem felel meg sem egy repülőgép lajstromszámának, sem egy gép sorozatszámának. Ha ez a csűrőfékszárny valóban az MH370 járaté, a referenciaszám alapján könnyű lesz azonosítani. Néhány nap múlva tudni fogjuk a végleges választ." "A tény, hogy a roncsot Réunionnál találták meg, nem jelenti, hogy az MH370 járat ilyen messzire eljutott volna" – hangsúlyozta a szakértő. "Ha Ausztrália magasságában zuhant le, a roncsokat egyszerűen elsodorta az áramlat, és egy év múlva itt vetette ki a víz".

A CNN eközben arra emlékeztet, hogy a térségben több repülőgép-szerencsétlenség is történt, amelyhez a roncsok köthetők lehetnek, például a Nigerian Airlines gépének 1996-os balesete.

 

közösség

további frisss

lap tetejére