Éljen Szombathely!-DatAdat kapcsolat: Szombathelyi szál a guruló dollárok ügyében?

• 2022. november 25., péntek •
Részben feloldották a titkosítás alól a Márki-Zay Péter mozgalmához érkezett amerikai pénzekkel kapcsolatos jelentést, és kiderült, hogy szombathelyi szál is van az ügyben. Az Éljen Szombathely! Egyesület érintettsége számos kérdést felvet, ezeket dr. Hende Csaba a nyilvánosság előtt tette fel, várva, hogy a szervezet tisztázza magát.
Éljen Szombathely!-DatAdat kapcsolat: Szombathelyi szál a guruló dollárok ügyében?

Több mint 3 milliárd forintnak megfelelő összeget kapott a baloldal a tavaszi kampányban az Amerikai Egyesült Államokból, és most már a folyamatban lévő nemzetbiztonsági vizsgálat mellett az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt folytat nyomozást

- tudtuk meg. Arról, hogy mi köze mindennek Szombathelyhez, dr. Hende Csaba pénteken tartott sajtótájékoztatót.

- Az Éljen Szombathely! Egyesület is belekeveredett ebbe az ügybe, mert a jegyzőkönyv szerint jelentős összeget vagy összegeket utalt a DatAdat cégcsoportnak, amely Bajnai Gordon egykori miniszterelnök és Ficsor Ádám egykori titokminiszter érdekeltségébe tartozik. Mindez a tavaszi kampánnyal függ össze - mondta az orszggyűlési képviselő, aki szerint nyilvánvaló a választás befolyásolásának szándéka. A jelentés kitér rá, hogy az amerikai pénzből bízták meg az említett céget, és valamiért megbízást adott az Éljen Szombathely! Egyesület is a DatAdatnak.

- Mindez meglehetősen nyugtalanítja a szombathelyieket, ezért a transzparencia jegyében és Szombathely jó hírnevének megóvása érdekében kénytelen vagyok feltenni a kérdést Tóth Kálmán elnöknek és Nemény András polgármesternek

- a csoportosulás politikai vezetőjének -, hogy:

  1. Vajon kerülhettek-e szombathelyiek személyes adatai az ő tudtuk és beleegyezésük nélkül a DatAdat cégcsoport birtokába?
  2. Vajon mivel bízta meg az Éljen Szombathely! Egyesület, és milyen tevékenységért fizetett a DatAdatnak?
  3. Miből fizette ki az Éljen Szombathely! Egyesület ezt az összeget, vagy ezeket az összegeket? Tagdíjakból, adományokból, vagy esetleg a guruló dollárokból közvetett módon ide is jutott?
  4. Mindez hogy függött össze a választások befolyásolásával?

Dr. Hende Csaba szerint a városban élőket az nyugatná meg, ha a szervezet képviselői válaszolnának, és nyilvánosságra hoznának minden olyan dokumentumot - megrendelést, szerződést, számlát -, amely a megbízással kapcsolatban keletkezett. - A büntetőeljárások folynak, a tények ki fognak derülni, de jobb, ha a szervezet most tisztázza magát - jegyezte meg.

Az Éljen Szombathely! Egyesület a tavaszi kampány során bejelentette, hogy támogatják Czeglédy Csaba jelöltségét, felmerül tehát az is - utalt rá a képviselő -, hogy a 106 egyéni választókerületből miért csak itt, a szombathelyi körzetben végzett olyan munkát a DatAdat, amiért a politikai tömörülésként működő civil szervezet fizetett?

közösség

további frisss

lap tetejére