Elítélte a bíróság a szombathelyi csecsemőrablókat

frisss.hu fotó: illusztráció • 2016. március 16., szerda •
Hét évet kapott az első és a másodrendű vádlott, de fellebbeztek.
Elítélte a bíróság a szombathelyi csecsemőrablókat

A Szombathelyi Járásbíróság - dr. Farkasné dr. Diós Mária tanácsa - szerda délelőtt ítéletet hozott Cz-né. O. K. és kettő társa ellen személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben.

A tényállás szerint az első rendű vádlott elhatározta, hogy egy újszülöttet el fog hozni egy kórház szülészeti osztályáról, ezért még 2014. május-júniusában elterjesztette, hogy gyermeket vár. Az újszülöttre azért volt szüksége, mert az Ausztriában dolgozó - jó jövedelmű - élettársának szerette volna azt mondani, hogy a gyermek tőle van. Tervei szerint ezt követően szakított volna vele és komoly összegű tartásdíjat követelt volna. A másik két vádlottnak a tartásdíjból 100-200 ezer forintot ígért, cserébe segítségüket kérte a terv megvalósításában. Az első rendű vádlott elhatározta, hogy az újszülöttet sajátjaként fogja nevelni, a másodrendű vádlott az ehhez szükséges iratok megszerzését vállalta.

Kiderült, hogy a vádlottak több Vas megyei kórházban tartottak terepszemlét, közben gyermekholmikat vásároltak. Aztán 2014. július 9-én az első és a másodrendű vádlott bejutott a szombathelyi kórházba és az egyik szobából - amikor azt senki nem látta- magához vett egy előző napon született csecsemőt, majd a második rendű vádlott vádlott segítségével a lakásába vitte. A nyomozók a gyermeket még aznap megtalálták és visszavitték a kórházba.

Szerdán a szombathelyi bíróság bűnösnek találta az első és a másodrendű vádlottakat társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és társtettesként elkövetett családi jogállás megsértése bűntettének kísérletében, továbbá másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében. Őket hét év szabadságvesztésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság. A szabadságvesztés büntetést börtönben rendelte végrehajtani. A harmadrendű vádlottat bűnösnek mondta ki hamis magánokirat felhasználásának vétségben.

A harmadik vádlottat 200 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, az első két vádlott ügyvédje fellebbezést nyújtott be a bíróságon.

 

közösség

további frisss

lap tetejére