Elemzők az árstop kivezetéséről: nem fog fájni

• 2023. június 30., péntek •
A lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jókor vezette ki a kormány az árstopokat, amely minimális hatással lehet az inflációra. De ettől is jobb hír, hogy már novemberben 10 százalék alatt lehet az infláció, sőt, decemberben akár 8 százalék alá is benézhet.
Elemzők az árstop kivezetéséről: nem fog fájni

Lehet, hogy lesz valamilyen árfelhajtó hatása, de pont egy olyan időszakban vagyunk, amikor az élelmiszerek inkább csökkennek, mint emelkednek – mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az árstopok augusztusi kivezetéséről - írja a Világgazdaság.

Mint ismert, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón bejelentette, augusztus elsejével kivezetik árstopokat, miután a kormányzati prognózisok alapján jelentősen mérséklődhetnek az árak az előttünk álló hónapokban. Ezzel párhuzamosan viszont a kötelező akciózás előírt 10 százalékos mértékét 15 százalékra emelik.

Török Zoltán úgy látja, hogy jókor történik az intézkedés, ugyanis az árcsökkenések miatt minimális lehet az infláció gyakorolt hatása: 0,4 százalékponttal emelheti meg az árindexet, ami ezzel 17 százalékra süllyedhet augusztusban. Ha maradtak volna az árstopok, akkor 16,6 százalékos lehetett volna a pénzromlás mértéke.

Mivel szeptemberben kiesik a bázisból a rezsicsökkentés átalakításának inflációs hatása, ezzel az ősz első hónapjában érheti be az alapkamatot a drágulás mértéke, ami ekkor 12,6 százalékos lehet. Ráadásul Török Zoltán szerint annyira felgyorsul a dezinfláció az év végéhez közeledve, hogy a várakozásoknál előbb, már novemberben 10 százalék alá eshet, majd decemberben akár 8 százalék alá is benézhet. Mindez egyébként rímel arra, amit Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a legutóbbi kamatdöntés után mondott, aki szerint decemberben „érezhetően” egy számjegyű lesz az infláció.

Az erős forint árfolyam elkezdte kifejteni hatását az import termékeken keresztül

– mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője lapunknak, aki hozzátette, az élelmiszereknél egyértelműen vannak olyan termékkörök, amelyek olcsóbbak lettek, így most az élelmiszerárak lényegében a tavaly év végi szinten tartózkodnak, miután az év eleji drágulások szerinte nagyjából „kimentek”. 

Arra a kérdésre, hogy az árszínvonal meddig eshet le, azt mondta, hogy ez attól is függ, hogy milyen lesz az idei termés a mezőgazdaságban, az energiaárak hogy alakulnak az élelmiszeriparban, vagy a bérhelyzet hogy változik, mindenesetre annak, hogy visszajussunk oda, ahol tavaly augusztus-szeptemberben voltak, annak sok esélyét nem látja. „Egy-egy terméknél még lehet további csökkenés túlkínálat kialakulása esetén, de trendszerű, széleskörű ármérséklődésre nem számítok” – húzta alá a szakember.

Forrás: vg.hu
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

közösség

további frisss

lap tetejére