Elektromos autó töltése otthon

szponzorált tartalom (x) • 2024. június 24., hétfő •
Mivel a villanyautók Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek hétköznapjainkban, így a töltési lehetőség kiépítése sok otthonban aktuális feladattá vált. És ez nem csak afféle hóbort, hiszen a robbanómotorokkal ellentétben a töltés még mindig némileg időigényes folyamat, tehát érdemes kihasználni azt az időt, amikor az autót egyébként sem használják, magyarán a tulajdonosok otthon tartózkodnak.
Elektromos autó töltése otthon

Az otthoni töltés tényleg egy hatékony megoldás, melynek lehetőségét érdemes biztosítani, azt viszont tanácsos átgondolni, hogy melyik modell felel meg leginkább az igényeinek. Amennyiben sikerült eldöntenie, kérje a Vilszershop ajánlatát! Az alábbiakban átgondoltunk néhány olyan fontos szempontot, amik segíŧségére lehetnek a döntésben.

AC/DC – és nem az együttes!

A töltőket két nagy kategóriára bontja, hogy váltakozó árammal vagy egyenárammal töltik a járművet. A váltakozó árammal (AC) dolgozó töltők az elterjedtebbek, de ez nem jelenti azt, hogy bizonyos esetekben nem a DC, azaz egyenáramos töltési kapacitás kiépítése a jobb megoldás.

A telepítés szempontjából az AC töltők az egyszerűbbek, hiszen az otthoni hálózatokból váltakozó áramot kapunk, a készülék is ezt továbbítja változatlan formában, az átalakítást pedig az autó végzi, melyben beépített AC/DC átalakító, szakszóval egyenirányító üzemel.

Kényelmi szempontok

Amolyan hosszan elhúzódó átmeneti megoldásként sokan a vésztöltőt használják otthoni töltésre, de idővel mindenkinek megéri wallboxot telepíteni, ha erre van mód, hiszen így a kábelt csak csatlakoztatjuk az autóhoz, és már kész is.

A töltők közül az olcsóbb változatok nem rendelkeznek saját kábellel, hanem aljzattal szereltek, de ezek sokat nem tesznek hozzá a kényelmes használathoz, hiszen a hordozható töltőt ezekhez mindig elő kell venni. Viszont akkor nagyon hasznosak lehetnek, ha többféle autót is tölteni szeretnénk, mert ezek könnyedén lehetővé teszik a kábelek váltogatását.

Biztonságos töltés

Mivel elektromos áram használatáról van szó, ezért az elektromos autók töltőinek esetében is központi szerepet kap a biztonság: csak olyan modellekben lehet gondolkodni, amik nem tesznek kárt sem a járműben, sem a lakásban, az emberéletre pedig pláne nem jelentenek veszélyt.

Az autó bizonyos fokig maga is gondoskodik a saját védelméről, mert a töltés vezérlőmechanizmusa tartalmaz több biztonsági elemet is.

Az otthoni hálózatot védeni már eggyel nehezebb feladat, ehhez mindenképpen ki kell építeni védőkapcsolót, illetve túláram elleni védelmet, és a vezeték méretezésénél is körültekintően kell döntést hozni.

Az egyszerű dugaljas megoldás mindenképpen kerülendő, az egyfázisú ipari csatlakozó alapvető elvárás, ehhez lehet csatlakoztatni egy kompatibilis vésztöltőt, amit egy adapter beiktatásával lehet biztonságosan használni.

Mivel sok, egymásra ható szempontot kell figyelembe venni az optimális megoldás megtalálásához, a tervezést és kivitelezést bízza szakemberre!


 

közösség

további frisss

lap tetejére