Eldurvult a médiaháború, elérhetetlenné vált a lengyel közszolgálati hírtévé

• 2023. december 20., szerda •
Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter felmentette a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában szerdán – közölte a lengyel kulturális tárca (MKiDN). A korábbi lengyel kormányzó, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői válaszul tiltakozó akcióba kezdtek „a demokrácia védelmében”.
Eldurvult a médiaháború, elérhetetlenné vált a lengyel közszolgálati hírtévé

A tárca közleménye szerint a felmentést a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum „javító intézkedéseket” követel a közmédiától - olvasható az Indexen.

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki figyelmeztetése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, és vezetésük leváltásától. A figyelmeztetést a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki.

Ennek megvitatását a testület január 16-án tűzi napirendre.

Donald Tusk lengyel kormányfő egy keddi sajtóértekezleten arról beszélt, hogy a jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, mivel az csak a jelenlegi helyzet „javítása” után válik lehetségessé.

A Jog és Igazságosság párt tiltakozó akcióba kezdett

A korábbi lengyel kormányzó, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői szerdára virradó éjjel tiltakozó akciót kezdtek a közszolgálati televízió (TVP) varsói székháza előtt „a demokrácia védelmében”.

A PIS FRAKCIÓJÁNAK NAGYOBB RÉSZE, 109 KÉPVISELŐ, KÖZTÜK JAROSLAW KACZYNSKI PÁRTELNÖK NEM VETT RÉSZT A KÖZMÉDIÁRÓL SZÓLÓ SZAVAZÁSON, TÖBBSÉGÜK EHELYETT A TVP WORONICZA UTCAI KÖZPONTI SZÉKHÁZÁHOZ VONULT.

Kaczynski a TVP Info hírtelevíziónak a helyszínen nyilatkozva elmondta: a demokrácia védelmében tüntetnek.

Nincs demokrácia médiapluralizmus nélkül, erős kormányellenes média nélkül, és Lengyelországban ez jelenleg a közszolgálati média

– nyilatkozott a PAP jelentése szerint.

A PiS elnöke bejelentette, hogy a párt képviselői ezentúl tízfős csoportokban állandó ügyeletet fognak tartani a TVP székházánál. Az MTI szerint a PiS képviselői jelen vannak a köztelevízió másik, belvárosi székhelyénél is. 

Védeni kell azt, hogy a közszolgálati televízió más álláspontot képviselhessen, mint a TVN

– fogalmazott Mateusz Morawiecki volt kormányfő.

Donald Tusk kormányfő kedden kijelentette, a szejm határozata „az első lépést jelenti a közmédia megjavításában“. 

Andrzej Duda államfő a szejm határozata kapcsán hangsúlyozta, nem vonja kétségbe a parlamenti többség jogát a jelenlegi törvények módosításához, az alkotmány megkerülésével azonban nem szabad változtatni a közszolgálati média helyzetén.

Elérhetetlenné vált a közszolgálati televízió adása

Szerda délelőtt elérhetetlenné vált a közszolgálati TVP Info hírtelevízió adása. A többségi parlamenti koalíciót vezető Polgári Platform (PO) párt X közösségi felületén azt írták:

Vége a TVPiS-nek. A TVP Info kikapcsolva

Szerda délután Rafal Bochenek, a PiS szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta, „a PO tisztviselői törvénytelenül betörtek” a közszolgálati televízió (TVP), a közszolgálati rádió és a PAP hírügynökség székházaiba. Bochenek szerint a rendvédelmisek „brutálisan megtámadták” a PiS képviselőit is. A szóvivő „minden alapelv megsértésének” nevezte a fejleményeket.

Krzysztof Smiszek új igazságügyiminiszter-helyettes szerda reggel a közszolgálati rádió wroclawi csatornáján elismerte, hogy a szejm kedd éjjeli határozata „nem jogalkotó”, mindazonáltal „alapot ad a konkrét döntéshozatalra jogosult kultuszminiszter lépéseihez”. A miniszter ezért „radikális döntéseket hoz” – közölte. Hozzátette, a kormány „elszánta magát arra”, hogy „helyre teszi [...] a gyűlöletet és megvetést terjesztő” TVP-t és általában a közmédiát.

Maciej Swirski, az országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) elnöke az X-en „kirívó jogsértésnek” nevezte a közmédia vezetésének felmentését. A TVP Info adásának és a hírtévé internetes honlapjának kikapcsolása pedig „jogtalanság, amely az (1981-es) hadiállapot legrosszabb idejét idézi fel”– írta.

Fotó: Pawel Supernak / MTI / EPA
 

közösség

további frisss

lap tetejére