Eldurvult a helyzet Franciaországban, Macron hazautazik az EU-csúcsról

• 2023. június 30., péntek •
A francia elnök azért sem kapott dicséretet az emberektől, hogy míg a francia városok lángba borultak, ő Elton John koncertjén szórakozott.
Eldurvult a helyzet Franciaországban, Macron hazautazik az EU-csúcsról

Emmanuel Macron francia elnök a tervezettnél korábban távozik a brüsszeli EU-csúcstalálkozóról, hogy visszatérjen Franciaországba, ahol három éjszakán át tartó zavargások zajlottak egy muszlim tinédzser rendőrök általi lelövése miatt – közölte az AFP. Macron a zavargások miatt rendkívüli kormányülést is összehívott. Ugyanakkor kizárta, hogy szükségállapotot hirdetnének ki - írja a Mandiner.

A francia elnököt amiatt is számos kritika érte csütörtök óta amiatt, hogy miközben Párizsban Mad Maxbe illő jelenetek játszódtak le, addig ő a párizsi Accor Arénában, Elton John búcsúturnéján mulatott. Thierry Mariani, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője azt írta:

„miközben Franciaország lángokban áll, Macron Elton Johnnak tapsol”.

A közösségi médiában közzétett videókon országszerte lángoló városi jelenetek voltak láthatók. Lyonban felgyújtottak egy villamost, a Párizs északi részén fekvő Aubervilliers-ben pedig 12 autóbusz égett ki egy járműtelepen.

A francia belügyminisztérium szerint a tegnap esti erőszakos cselekményekben mintegy 249 rendőr sérült meg. Több mint 650 tüntetőt tartóztattak le. Az erőszak Párizs egyes részein kívül Marseille-t, Lyon, Pau, Toulouse és Lille városát is elérte.

Forrás: mandiner.hu
Nyitókép: Xose Bouzas / Hans Lucas Via AFP

közösség

további frisss

lap tetejére