Ekler Luca: Minden bizonytalan, nem lehet tervezni

sd, kép:atletika.hu • 2020. március 26., csütörtök •
Kedden hivatalossá vált, hogy idén mégsem lesz olimpia, a szervezők egy évvel elcsúsztatták az ötkarikás játékokat - ez tehát biztos. Ezenkívül azonban minden más bizonytalan mások mellett Ekler Luca számára is, aki ugyan rendületlenül edz, csak éppen azt nem lehet tudni, mi várható még ebben az évben.
Ekler Luca: Minden bizonytalan, nem lehet tervezni

Az év egyik legnagyobb durranása lehetett volna Ekler Luca tokiói paralimpiai szereplése, hiszen a szombathelyi sportoló óriási várakozásokkal tekintett az ötkarikás játékok elé. Aztán jött a koronavírus és borult minden.
"Annak örülök, hogy, nem azt mondták elmarad az olimpia és a paralimpia, hanem csak elhalasztották. Kicsit ez még kedvez is nekem, hiszen hosszabb lesz így a felkészülés, bár én készen álltam volna az augusztusi paralimpiára is. Viszont mindenkivel szemben ez így volt korrekt, hiszen a megváltozott körülmények miatt nem tud mindenki ugyanúgy edzeni, mint korábban. Én is hazaköltöztem Szombathelyre, de azon szerencsések közé tartozok, akik tudnak edzeni, ezt sajnos nem mindenki mondhatja el magáról. Nyilván kicsit csalódott vagyok, mert ez lett volna az első paralimpiám, de ugyanúgy készülök tovább és folytatjuk a munkát a tervezett edzésprogram szerint, úgyhogy nincs megállás" - mondta el lapunknak Ekler Luca.


Eddig nyitva volt az atlétikai pálya, ám most hétfőtől azt is bezárták. Azonban külön engedéllyel Luca csatlakozhatott a dobó atlétákhoz és így be tud menni a pályára. "Van lehetőségem itthon is edzeni, felkészültem mindenre és berendeztem már magamnak egy kis konditermet. Vízilabdázó testvéreimhez képest mindenképpen szerencsésebb az én helyzetem, hiszen ők az úszást nem tudják mással pótolni. Másfél hete vagyok itthon, ez idő alatt egyedül készültem, mivel Gyuri bácsi - kérésemre - otthon maradt, mert ő is a veszélyeztetett korosztályba tartozik. A Sugár úti atlétikai sportcentrumban lévő eszközöket rendelkezésemre bocsátotta és Szalma László edzőm útmutatásai alapján edzek egyedül. Jelenleg gyorsasági állóképességi munkákat végzünk, valamint olyan jellegűeket, amelyek nem technikai edzések. A mostani kedvezőtlen időjárás ellenére eddig minden tervezett munkát sikerült elvégeznem a Sugár úton" - mondta Luca, aki az idei fedett pályás versenyek nagy részén nem indult, viszont az országos bajnokságon rajthoz állt. Április, május teljesen képlékeny, könnyen lehet, hogy semmi sem lesz. Tervben volt a nyári Európa-bajnokság is, ami remekül illeszkedhetne a felkészülésébe, de az alapvető probléma pont az, hogy minden bizonytalan, nem lehet tervezni. Felsőfokú tanulmányait azonban egészen biztos, hogy befejezi, noha azt még szintén nem lehet tudni, hogy egyetemén az államvizsgázás, hogyan zajlik majd le a szakdolgozatvédéssel együtt. "A szakdolgozatomat a napokban véglegesítem, már csak az utolsó simítások vannak hátra. Nálunk is beindult az online oktatás, ebbe még bele kell rázódnom, mert ott is várnak még rám feladatok. Mindezen túlmenően pedig itthon is segítek, hiszen a 2. osztályos öcsémnek is próbálok támasza lenni a tanulásban. Elkezdtünk összerakni egy 50 darabos kirakót, többet társasjátékozunk a tesóimmal, szüleimmel, úgyhogy ebből a szempontból jó, hogy együtt vagyunk, hiszen erre az elmúlt időszakban nem igazán volt mód és lehetőség. De most lesz időm elővenni és bújni a karácsonyra kapott könyveimet is, úgyhogy ezek töltik ki most a mindennapjaimat" - avatta be hétköznapjaiba a Frisss.hu-t Ekler Luca.     

közösség

további frisss

lap tetejére