Ekler Luca: a parasport által is elfogadóbb lehet a társadalom

Horváth Vilmos • 2024. február 22., csütörtök •
2017 óta február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. Az idén is számos rendezvénnyel hívják fel a figyelmet arra, hogy a magyarok elkötelezettek a sport terén is az egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás mellett. Erről (is) beszélgettünk a szombathelyi Ekler Lucával, a tavalyi év parasportolójával.
Ekler Luca: a parasport által is elfogadóbb lehet a társadalom

-    Ön a magyar parasportmozgalom kétségkívül egyik legsikeresebb személyisége, elég csak azt megemlíteni, hogy paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó. A gyakorlati sportolás mellett szívügye, hogy ráirányuljon a figyelem a parasportolókra. Miért tartja ezt fontosnak?

-     Úgy gondolom, hogy jó, hogy van egy külön nap, amikor fel tudjuk hívni a figyelmet a fogyatékossággal élőkre, mert még mindig elég sok megkülönböztetés éri őket, még minket sportolókat is.

Ezen a napon megpróbáljuk kicsit inkluzívabbá tenni világot, mesélünk egy kicsit magunkról, a történetünkről, hogy az embereknek ne egy ismeretlen dolog legyen a fogyatékossággal élők világa.

Úgy vélem, hogy minél többet kell erről beszélnünk, mert az emberi természet már csak olyan, hogy ódzkodik attól, amit nem ismer. Azzal, hogy beszélünk erről. Talán egy elfogadóbb társadalmat is tudunk építeni.

-    Önnek mik a személyes tapasztalatai, hogyan viszonyul az átlagpolgár a parasporthoz, a parasportolókhoz? Én úgy látom, hogy az elmúlt években megnőtt a társadalmi elismertség, s már nem egyfajta csodabogárként tekintenek Önökre.

-    Igen, amióta én sportolok, úgy vettem észre, hogy egy fokozatos fejlődésen megyünk keresztül. Nyilván lehet még hová fejlődni, de akár az én vagy egy kerekesszékes esetleg egy súlyosan értelmi fogyatékos sportoló esetében agyon-nagyon mása megítélés és a fogadtatás.

Az adott fogyatékosság súlyosságával együtt egyre fokozottabban lépnek fel sztereotípiák. Erről is kell beszélni. Jó érzékelni, hogy az augusztus végi  paralimpia már most sokkal nagyobb figyelmet kap, mint a korábbiak, s ez nagyon jó van így. Ez is mutatja, hogy jó irányba haladunk.

-    Ha már a párizsi a paralimpiát szóba hozta, gondolom, hogy a tavalyi, elképesztő sikerei – négy világbajnoki cím az atlétikai világbajnokságon - javában zajlik a felkészülése. Milyen tervekkel készül?

-    Miután az én kategóriában csak öt versenyszám van, ezek közül 100 és 400 méteres síkfutásban és távolugrásban szeretnék rajthoz állni. Ezekre készülök gőzerővel. lassan vége a fedettpályás szezonnak egyúttal hamarosan indul a szabadtéri. Ráadásul 2024-ben az paralimpia előtt májusban még egy elmaradt világbajnokságot is pótolunk Kobéban, Japánban. Ezzel indítom a szezont. 

-    Feladat, kihívás, motiváció van tehát bőven! Sok sikert kívánunk!


 

közösség

további frisss

lap tetejére