Ehetnek sonkát a macskák? - Ez az orvosok álláspontja

• 2024. március 30., szombat •
Éppen csak leülünk egy kiadós reggelire vagy vacsorára, előkészítve a sok finomságot a tányérunkra, s egy doromboló bundás máris megjelenik, a lábaink között körözve, netán a földre mellénk telepedve, hogy esdeklő szemekkel követelje vélt jussát. Vajon ehetnek sonkát a macskák?
Ehetnek sonkát a macskák? - Ez az orvosok álláspontja

Nem csak mindennapos étel egyes háztartásokban, a magyar hagyományok szerint most jön a szezonja: a sóban pácolt sertéshús, akár szeletelve, szendvicsbe téve, akár kövesztett változata, egyben főzve a háztartások jelentős részében az asztalra kerül mostanság. Az enmacskam.hu cikke.

Vajon ehet sonkát a macska?

A macska húsevő, ragadozó. Sokan gondolhatják ezért, hogy a színhúsból készülő sonkák, akár felvágott, akár a húsvét idején szokásos nagyobb verzióban megfelelő étekül szolgálhatnak négylábú kedvenceink számára is. Utánajártunk, hogy valóban így van, vagy inkább ne dőljünk be a nagyra nyílt, kérlelő szemeknek, amikor sonkát falatozunk.

Egy-két, apró darab sonka valószínűleg nem okoz problémát egy egészséges macska számára

– mondja dr. Renee Schmid állatorvos, a Pet Poison Helpline toxikológusa.

A szakember azonban hangsúlyozza azt is, hogy a sonka a macska kiegyensúlyozott étrendjének nem kell, hogy aktív része legyen. Magas zsír- és sótartalma, esetleges fűszerezése rosszul hathat cicánk emésztésére.  Ha hagymát vagy a fokhagymát tartalmaz, akkor pedig mindenképpen káros.

Mennyi sonkát ehet egy macska biztonságosan?

Az állatorvosok általában azt tanácsolják, hogy a macska normál, kiegyensúlyozott étrendjén kívüli emberi táplálék és egyéb finomságok, jutalomfalatok ne haladják meg a macska napi kalóriabevitelének 10 százalékát. A Banfield Pet Hospital számításai szerint ez meglehetősen kevés, ugyanis például egy szelet csemegesonka 46 kalóriája egy átlagos macska napi kalória bevitelének 20 százaléka, azaz máris több, mint az ajánlott maximum mennyiség.

A toxikológus szerint nem árt óvatosnak lennünk:

Nagyobb mennyiség, különösen napi rendszerességgel adott sonkaszeletek a macska számára egészségtelenek,  gyomor-bélrendszeri zavarokhoz és a hasnyálmirigy gyulladásához vezethetnek.

Ha a húsvéti sonkából szerzett magának egy darabot, vagy rendszeresen kap némi finomságot a hűtőből, nem árt figyelni. Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk, és az nem javul pár órán belül, irány az orvos:

  • letargia, lomhaság
  • étvágytalanság
  • bujkálás
  • hasi fájdalom
  • hányás
  • hasmenés

A sonka magas sótartalma különösen a szív- vagy más krónikus betegségben szenvedő háziállatok számára jelenthet problémát, ezért dr. Schmid azt tanácsolja az idősebb macskák gazdáinak, hogy még ezt a keveset se engedjék elfogyasztani cicájuknak.

közösség

további frisss

lap tetejére