Egyre több a medúza a Dunában - videó

• 2024. június 14., péntek •
Medúzák jelentek meg Fadd-Domboriban – hívta fel a Teol figyelmét Farkas Erik, aki felvételt is készített a holtágban úszkáló apró teremtményekről.
Egyre több a medúza a Dunában - videó

A mindössze néhány centiméter átmérőjű édesvízi medúza, feltehetően a Kínából származó Craspedacusta sowerbii, ami egy invazív faj - írja az Origó.

Noha vannak mikroszkopikus méretű csalánsejtjeik, melyekben méreganyag található, ezek csak egészen apró szervezetekre veszélyesek 

- írja a Teol. Magyarországon csak kavicsbányatavakban és folyók holt medreiben szoktak megjelenni medúzapopulációk, ha ideálisak számukra a feltételek. A medúzafajok rendkívül érzékenyek a vízhőmérséklet, a pH és a víztisztaság paramétereire, így egy ritka eseményt vett videóra a helyi férfi.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a medúzák olyasmire képesek, amit a tudósok se hittek el elsőre. Kanadában pedig egy több 100 millió éves medúzakövületet találtak, ami még bőven a dinoszauruszok előtt úszott a világ tengereiben. Arról is írtunk, hogy a tudósok a hallhatatlanság titkát kutatják, amihez egy medúzafaj lehet a kulcs. A medúzák azonban nem minden esetben veszélytelen állatok, Thaiföldön videóra vettek egy medúzatámadást.

Forrás: origo.hu

közösség

további frisss

lap tetejére