Egyre nagyobb biznisz az állatbarát turizmus itthon

• 2023. november 11., szombat •
Az állatokkal érkező vendégek fogadására felkészült helyeket már védjeggyel is minősítik, ilyen szállásból és étteremből már sok száz van Magyarországon. Az állatbarát hotel, étterem és egyéb attrakciók iránti potenciális kereslet nagyságát sejteti, hogy a magyar háztartások 71 százalékában tartanak kutyát, macskát vagy mindkettőt.
Egyre nagyobb biznisz az állatbarát turizmus itthon

Már a nyolcadik helyen szerepelnek a szálláskereséseknél a kutyabarát szolgáltatások, ami jól tükrözi az igények növekedését – erről nyilatkozott nemrég a Szallas.hu sajtószóvivője, Kelemen Lili, aki leszögezte: a kínálat reagált a kereslet fokozódására, hiszen az elmúlt években jelentősen megnőtt a kutyásokat kiszolgáló vállalkozások száma - írja a Világgazdaság.

Egyre nagyobb biznisz az állatbarát turizmus itthon

Egy friss felmérés szerint a magyarországi háztartások 71 százalékában tartanak kutyát vagy macskát, sok helyen mindkettőt. Jellemzően kutyás nemzet vagyunk, miután a háztartások 56 százalékában kutya él, 37 százalékában pedig macska.

Az állatbarát turizmus hazai lehetőségeiről, a piaci tendenciákról Hornyák-Schmidt Zsófiával és Máté Krisztiánnal beszélgettünk a VG Óperencia podcast legfrissebb epizódjában.

Mint elhangzott, a növekvő üzleti lehetőségre a magyarországi szállásadók és vendéglátósok közül is sokan felfigyeltek, egyre többen látnak benne jó üzletet – méltán. Ma már több mint 300 szálláshely és csaknem 600 vendéglátóhely kapta meg a minősített kutyabarát védjegyet, amire 2016 óta lehet jelentkezni.

A kutyatulajdonosok kétharmada mindig, 20 százalékuk pedig általában a kutyájával utazik. 

A gazdák fele évente több alkalommal is útnak indul belföldön, 14 százalékuk havonta, minden ötödik viszont akár havonta több alkalommal is – állapította meg a Kutyabarathelyek.hu és a Szallas.hu közös felmérése még a koronavírus-járvány előtt.

Az elmúlt három évben 

 • megnőtt a kutyatartók száma, 
 • a kutyabarát helyek, 
 • állatbarát szállások, 
 • éttermek, 
 • attrakciók 
 • és szolgáltatások iránt pedig növekvő igény mutatkozik. 

A kutyabarát turizmus és vendéglátás hálás terület, a kutyás vendég jó vendég, és még akkor is kutyabarát helyet választ, ha egyedül indul útnak – mutatott rá az összefüggésekre Máté Krisztián. Szerinte aki kizárja a kutyás vendégeket a szolgáltatásból, önként mond le egy óriási vendégkörről így vagy úgy.

Mennyit kérnek az állatért a kutyabarát szállásokon?

Nagyon változó az árazás, van olyan hely is, ahová díjmentesen vihető kutya és macska is.

Jellemzően 5-10 ezer forintot kérnek el egy éjszakáért kutyánként a szállásadók, 

szűrni inkább méret alapján szoktak a vendégfogadók.

Állatbarát szállást vagy vendéglátóhelyet üzemeltetni bonyolultabbnak tűnhet, mint amilyen valójában, a szolgáltatás általában teljesen problémamentes, a szükségszerű takarítás költségét pedig fedezi a felár.

„A kutyával érkező turisták a különböző vendéglátóhelyek mellett egyre többször és egyre nagyobb számban keresik az aktív pihenési, sportolási lehetőségeket állattal, és azokat a látványosságokat, múzeumokat, várakat például, ahová betérhetnek kutyával is” – összegezte a piaci trendet Hornyák-Schmidt Zsófia.

A légitársaságok közül is egyre többen nyitnak a kutyával utazók felé, 

de nagyok a különbségek árazásban és a szállítási feltételekben is. Már négy-öt olyan európai légitársaság van például, amely a kis- és közepes méretű kutyákat is felengedi a fedélzetre – persze a jegyárai borsosak. 

Néhány tudnivaló az állattal utazóknak:

 • belföldön és külföldön egyaránt kötelező okmány az oltási könyv vagy a kisállatútlevél.
 • A KRESZ szerint a kutya rakománynak számít, ezért az autóban rögzített bokszban, illetve ráccsal vagy hálóval leválasztott csomagtérben, hámját speciálisan kutyák számára készült biztonsági övvel rögzítve szállítható biztonságosan.
 • Vonatra szájkosár és póráz szükséges, kistestű kutyákat szállítóbokszban, szájkosár nélkül is lehet utaztatni.
 • A vonatok szabályozása azonban az állatok méretétől függően eltérő, helyjegyköteles vonatokon csak hordozóeszközben szállíthatók. Külön jegyet vagy bérletet csak a szállítóboksz nélkül, vagyis pórázon vezetett kutyák számára kell vásárolni.
 • Élő állatok csak a másodosztályú kocsikban utazhatnak, gazdánként maximum ketten.
 • Távolsági buszokon zárt, kézipoggyász méretű hordozóeszközben utasonként egy kutya szállítható.
 • Járművenként egyszerre csak egy, szállítóeszköz nélküli állat engedélyezett szájkosárral és pórázzal, értük viteldíjat is fizetni kell.
 • Higiéniai okokból a wellnessrészlegbe állatokat sehol nem engednek be. 


Forrás: vg.hu
Fotó: Shutterstock

közösség

további frisss

lap tetejére