Egyetlen másodpercen múlt, ezüstérem a hazai karate-világbajnokságon

• 2023. október 28., szombat •
Az utolsó pillanatig harcban állt az aranyért, végül ezüstérmet nyert Hárspataki Gábor a férfi 75 kilogrammosok között küzdelemben a budapesti 26. karate-világbajnokságon.
Egyetlen másodpercen múlt, ezüstérem a hazai karate-világbajnokságon

Az egész világbajnokságon sugárzott róla a magabiztosság, így a 75 kilogrammosok között küzdelemben (kumite) a döntőben is bizonyítani szeretett volna az MTK 27 éves, olimpiai bronzérmes karatékája - írja a Mandiner.

Ellenfele az egyiptomi Abdalla Abdelaziz volt, aki ellen egy határozott, fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést. Az afrikai ellenfele a videóbíró segítségével fordított, miután testrúgásért két pontot kapott. A folytatásban taktikai csata zajlott a tatamin, majd az utolsó percre fordulva felpörögtek az események, Hárspataki támadott, de Abdelaziznak ítéltek pontot a bírók, majd egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző. Az utolsó pillanatokban egy hárompontos akcióval úgy tűnt, Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, ez azonban a videós elemzés alapján időn túl történt, így végül maradt a 3-2-es vereség.

Egyetlen másodpercen múlt a világbajnoki cím...

A mérkőzést követően óvást nyújtottak be a magyarok, mivel az egyiptomi versenyző menekülés közben elesett, amiért egy újabb intést is kiérdemelhetett volna a korábbi négy mellé. A vizsgálat során kiderült, hogy a földre érkezés is időn túl történt, így végül az ötödik intés begyűjtéséért nem léptették le Abdelazizt, így a végeredmény nem változott.

A csaknem harmincperces csúszást követően került sor az eredményhirdetésre, melyen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke adta át az érmeket.

A 27 éves magyar karatéka koszovói, francia, üzbég, olasz és – semleges színekben induló – orosz ellenfelet legyőzve menetelt az elődöntőig, melyben a bosnyák U21-es vb-ezüstérmes Hamza Turulját is felülmúlta, ezzel verekedte be magát szerdán a fináléba. Az óvás okozta szombat délutáni kisebb felfordulás után aranyéremnek is örülhetett a magyar közönség, ugyanis a tanulásban akadályozottak között szereplő Kákosy Olívia parakaratés megvédte világbajnoki címét, ezzel megszerezte a magyar válogatott második érmét.

 

Forrás: mandiner.hu
Fotó: MTI/Kovács Tamás

közösség

további frisss

lap tetejére