Egy városvezető öröksége, amiből csak tanulni lehet - Lenkai Nóra Éhen Gyula ükunokájánál

hv • 2024. május 23., csütörtök •
A június 9-i önkormányzati és uniós választások hajrájában Lenkai Nóra, a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármesterjelöltje érdekes látogatást tett Dozmaton. Az igazi ékszerdoboznak számító településen találkozott Simon Balázzsal, az egykori legendás szombathelyi polgármester, Éhen Gyula ükunokájával.
Egy városvezető öröksége, amiből csak tanulni lehet - Lenkai Nóra Éhen Gyula ükunokájánál

- Balázst már régebb óta ismerem, és amikor hírét vettem, hogy ő is polgármesterjelöltként méreti meg magát Dozmaton, úgy gondoltam, hogy érdemes találkoznunk, és néhány dolgot megvitatnunk - tájékoztatta portálunkat Lenkai Nóra. Balázs és családja a mai napig őrzi azokat az ereklyéket, amelyeket üknagyapja hagyott hátra. Különös és egyben felemelő érzés volt, amikor Balázs felajánlotta, hogy üljek le Éhen Gyula íróasztalához. A család tehát ősük kultuszát és emlékét nagyon szépen ápolja és őrzi. Köztudott, hogy Éhen Gyulát - aki 1895-től 1902-ig volt polgármester - konzervatív értékrend, haladó gondolkodás és rendkívüli szociális érzékenység jellemezte. Kétségtelen, hogy ő volt minden idők legjelentősebb szombathelyi polgármestere. Éhen Gyulát szokás második városalapítóként emlegetni. S valóban, ha megvizsgáljuk tevékenységét, akkor láthatjuk, hogy az milyen sokrétű és szinte mindenre kiterjedő volt. Az alatt a négy évtized alatt, amíg a városi képviselő-testület tagja volt (mert polgármestersége után parlamenti képviselő is lett, de maradt a helyi testület tagja), Szombathely lakossága megnégyszereződött, és az ország legmodernebb városaként tartották számon. Tényleg csak a teljesség igénye nélkül, hozzá köthető az első lakótelepek, a szociális háló kiépítése, a villamosjárat, a munkásoknak épített házak. Munkássága alatt elkezdődött és fokozatosan kiépült a városi vízvezeték- és csatornahálózat, s ő volt az, aki elkészítette első alkalommal a város rendezési tervét.

- Ön szerint mi az, ami százhúsz év távlatából is inspiráló és követendő lehet Éhen Gyula munkásságából?

- Úgy vélem, hogy leginkább az az innovatív szemlélet és a kormányzattal való együttműködés, amit kialakított, mindenképpen követendő példa. Mindig a fejlesztéseket, a város érdekeit tartotta szem előtt, folyamatosan azon dolgozott, hogy Szombathely fejlődése töretlen legyen. Az általa megvalósított fejlesztések a mai napig kihatnak a város életére. Mondhatjuk, hogy sok mindenben előzte meg a korát. Simon Balázzsal egyetértettünk, hogy üknagyapja munkásságából csak tanulni lehet. Mi egy új Szombathelyt szeretnénk építeni, szorosan együttműködve a kormánnyal, s hogy azt hogyan lehet megvalósítani, arra jó példát mutatott Éhen Gyula.
 

közösség

további frisss

lap tetejére