Egy uniós rendelkezés miatt jövőre kevesebb kávét ihatunk

• 2024. március 09., szombat •
Környezetvédelmi szempontok állnak a háttérben, ami szűkös ellátással és magasabb kávéárakkal fog járni.
Egy uniós rendelkezés miatt jövőre kevesebb kávét ihatunk

A jövő évtől szűkös ellátással és magasabb kávéárakkal kell szebesülniük a fogyasztóknak az EU-ban a német kávéipari szakmai képviseleti szervezet, a Deutscher Kaffeeverband szerint a beszerzési forrásokat környezetvédelmi szempontok szerint szűkítő uniós rendelkezés miatt. „Hiány léphet fel a német és az európai piacon. Az akkorra még beszerezhető kávé árai jelentősen emelkedni fognak” – idézte a kávészövetség aggályait a Lebensmittel Zeitung élelmiszeripari szaklap pénteki száma - írja a Mandiner.

A tavaly hatályba lépett erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet értelmében a jövőben a vállalatoknak átvilágítási nyilatkozatot kell benyújtaniuk arról, hogy 2020. december 31. után nem irtottak ki vagy károsítottak erdőt termékeik előállításához. Holger Preibisch, a német kávészövetség ügyvezető igazgatója az uniós rendelet alkalmazásának elhalasztását kérte a Lebensmittel Zeitung cikkében.

Az EU-Bizottság nem osztja a Deutscher Kaffeeverband aggályait. A német dpa hírügynökségnek az ügyben feltett kérdésére az illetékes szóvivő azt a választ adta, hogy 

nincs tudomásuk olyan tényekről, amelyek alapján arra lehetne következtetni, hogy a rendelet az élelmiszerárak emelkedését eredményezné. 

A rendelet hatálya alá tartozó nyersanyagárakra gyakorolt hatás várhatóan nagyon korlátozott lesz.”

Forrás: mandiner.hu, (MTI)
Nyitókép: Pixabay.
 

közösség

további frisss

lap tetejére