Egy spanyol miniszter közel nyolcmillió forintot adna minden fiatalnak az országban

• 2023. július 06., csütörtök •
A spanyol munkaügyi miniszter pénzosztásról szóló elgondolása megosztotta a politikai elitet mindkét oldalon.
Egy spanyol miniszter közel nyolcmillió forintot adna minden fiatalnak az országban

A spanyol baloldali munkaügyi miniszter, Yolanda Díaz egy olyan programot javasolt a társadalmi egyenlőtlenségek orvoslására, hogy 

18 éves kora után minden spanyol fiatal kapjon 20 ezer eurót (több mint 7,6 millió forint) amit a tanulmányaikra, képzésekre vagy vállalkozásalapításra költhetnek el.

A politikus ezt az elképzelését a július 23-i előrehozott spanyol parlamenti választás előtt jelentette be, a kezdeményezés mintegy 10 milliárd euróba kerülne, amelyet a gazdagok megadóztatásával teremtene elő - írja a Világgazdaság.

„Arról van szó, hogy a fiataloknak legyen jövőjük, esélyt adjunk nekik a tanulásra vagy vállalkozás indítására anélkül, hogy ez a lehetőség a családjuktól vagy a nevüktől kelljen függnie. Ezért azt javasoljuk, hogy a fiatalok 18 éves korukban kapjanak 20 ezer eurót, hogy fejlődhessenek, akár tanulással, akár vállalkozás indításával. Ez a tét július 23-án” – fogalmazott Díaz egy szerdai sajtótájékoztatón Madridban.

A The Guardian cikke szerint a miniszter azt mondta, hogy 

az évi 3 millió eurónál többet keresők megadóztatásából finanszíroznák a programot, a politikus szerint ez a spanyol GDP 0,8 százalékába kerülne. 

A miniszter javaslata megosztotta a spanyol politikai elitet mindkét oldalon. Nadia Calviño, a szocialista vezetésű koalíciós kormány gazdasági minisztere megkérdőjelezte, hogyan az elképzelés képes-e a gyakorlatban is működni 

„Aki azt javasolja, hogy a jövedelemszintet vagy a célokat tekintve mindenféle korlátozás nélkül kell támogatást nyújtani, annak el kell magyaráznia, hogyan lehet ezt finanszírozni, mert felelős fiskális politikát kell folytatnunk az elkövetkező években” – mondta a gazdasági miniszter. Az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP), amely a szocialistákat megelőzte a közvélemény-kutatásokban, de várhatóan a jobboldali Vox párt támogatására kell támaszkodnia a kormányalakításhoz, szintén bírálta  a baloldali miniszter ötletét. 

A PP szóvivője azzal vádolta a miniszter, hogy rosszul választotta ki a prioritásait, és azt javasolta 

a kormány más problémákra összpontosítson egy olyan országban, ahol „a lakosság 27 százalékát fenyegeti a társadalmi kirekesztés veszélye, ahol a munkanélküliségi ráta a legmagasabb Európában, 

ahol a családok nem tudnak a hónap végéig tervezni, és ahol a vállalkozók küzdenek a talpon maradásért”.

Fotó: Thomas COEX / AFP
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére