Egy sikeres magyar nő a nemzetközi futball világából – Gavalla-dr. Kulcsár Judit: „A pályán is azzal vívom ki a tiszteletet, ha emberséges vagyok”

kepmas.hu • 2023. március 26., vasárnap •
Kislányként sokat járt focimeccsekre, majd jogi egyetemet végzett, ám az íróasztal mellől hamar a futballpályára vezetett vissza az útja. Tárgyalótermi bíró helyett játékvezető-asszisztens lett, talár helyett mezt húzott, törvénykönyvek helyett partjelzői zászlót vett a kezébe.
Egy sikeres magyar nő a nemzetközi futball világából – Gavalla-dr. Kulcsár Judit: „A pályán is azzal vívom ki a tiszteletet, ha emberséges vagyok”

Gavalla-dr. Kulcsár Judit azon kevés magyar nők egyike, akik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek dolgozva a világ számos stadionjában mérkőzést vezethettek. Külföldön női, itthon főleg férfi meccseken működik közre, s ezt akkor teszi a legjobban, ha észrevétlen marad, azaz nem hibázik. De vajon észrevétlen tud-e maradni egy hölgy – civilben édesanya és hagyományőrző – a férfiak uralta fociközegben? - a kepmas.hu-n dr. Szász Adrián interjúja.

Volt bármilyen „előzetes gyakorlatod” ahhoz, hogy ilyen elegánsan lépdelj előre ebben a nem épp nőiesen könnyed hivatásban?

A szabolcsi Ibrányban, ahol nevelkedtem, egyet kivéve az összes szomszédom fiú volt, köztük nőttem fel. Kijártam velük a helyi meccsekre is, ahol a légkör már akkor megfogott. Konzervatív családból származom, ezért amilyen cifra bekiabálásokkal illették a szurkolók a bírókat, nekem szokatlan volt, sokat nevettem rajta. Később is bebizonyosodott, hogy a fiúk szemszögéből is rá tudok nézni az élet dolgaira, és mindenki felé elfogadó vagyok.

A kritikát is mindig jól viselted?

Az nem jött egyből, azt meg kellett tanulnom. De amikor már láttam magam előtt a célt – hogy játékvezető-asszisztensként minél jobb legyek –, tudatosan elkezdtem dolgozni rajta. Gyerekként még úgy hittem, egy játékvezető eleve játékvezetőként születik. Egyrészt el sem tudtam képzelni, hogy ez a szakma egy tanfolyamon elsajátítható, másrészt mivel annyit szidták őket, azt gondoltam, ilyen hivatást emberek önszántukból nem választanak...

Egyre jobban érdekel, te végül miért választottad – vagy inkább a hivatás választott téged?

Későn érő típus vagyok, a jogra a bátyámat követve mentem. Csak azt tudtam, hogy jolly joker diploma, a velejáró tudás sokfelé hasznosítható.

Azt nem sejtettem, hogy a Miskolci Egyetemen a játékvezető-asszisztensi pályám fog elindulni...

Az egyetemi bajnokságban egy női focicsapatban játszottam Varga Judit jelenlegi igazságügy-miniszterrel, ott szúrt ki a bátyám focibíró ismerőse. Megtudtam tőle, hogy épp megalakult az országos női játékvezetői keret, ami nagy lehetőségeket tartogat, és a biztatására beiratkoztam az egyhónapos tanfolyamra.

Hogyhogy nem női focistának szúrtak ki?

Lehet, hogy annak nem voltam olyan jó? (nevet) Viszont sportos voltam, alakult a diplomám és a nyelvtudásom is, így elkezdtek megyei szinten felépíteni, majd gyorsan sikerült előbbre lépnem.

Hogyan fogadtak nőként a férfi kollégák?

A férfi meccseken szinte mindig férfi bírók munkáját segítem, és egy nőnek valóban ki kell vívnia ebben a körben az elfogadást. Egy újoncnak persze mindenképp bizonyítania kell, ha nő, ha férfi.

Amíg nem vagy elég rutinos, ezt hajlamosak annak a rovására írni, hogy nő vagy, de ha látják rajtad az akaratot, az odaadást, netán a tehetséget, befogadnak.

A játékvezetők közössége olyan, mint egy összetartó család. Ma már, ha bármi gondom adódik az élet bármely területén, szinte mindig ebből a közegből jön a segítség. A kisfiamat egy játékvezető nőgyógyásznál szültem, de a kandallónkat is játékvezető rakta.

Önzetlen, segítőkész ez a közösség, mert a bírók az életben is olyanok, mint a pályán: a legtöbb problémát azonnal, halogatás nélkül megoldják.

Gavalla-Kulcsár Judit egy hazai mérkőzésre készülve, Sipos Katalin mellett (jobbról) – Forrás: MLSZ

Jól sejtem, hogy a kommunikáció a pályán az edzőkkel a legnehezebb? Akiktől pár lépésre – az oldalvonal mellett, a kispadok közelében – a munkádat végzed.

Néha talán furcsállják, ha megmutatjuk, hogy a játékvezetőnek is van emberi oldala, pedig az általam alkalmazott kommunikációnak pont ez a lényege. Tudom, hogy az edzőnek sem kimondottan velem van baja, a játékosokat is ugyanúgy szidja. Viszont például amikor kilép a neki felrajzolt technikai zónából, akkor az én utamat keresztezi, a pálya szélén futva pont átesnék rajta. Ilyenkor nem rendreutasítom, hanem ahogy odaérek, megérintem a vállát, és ekkor általában elnézést kér. Ha ráförmednék, lehet, ellenkezne, hiszen ezek számára részletkérdések, így viszont alkalmazkodik. Sok múlik az ilyen apróságokon.

Ha esetleg megsértenek, később bocsánatot szoktak kérni?

Igen, ez a jellemző. Ám partbíróként sem vehetek semmit személyes sértésnek. Önmagában azért, mert játékvezető vagyok, nem kell tisztelniük, de ha tisztelettel beszélek velük, előbb-utóbb ők is úgy fognak. Az sem cél, hogy sárga lappal kelljen figyelmeztetni az edzőt, hogy „megkapja, ami jár”.

Jobb megelőzni a lapot, mert a jó játékvezető azzal is fegyelmez, ha végül a zsebében marad a kártya.

Mi a helyzet a játékosokkal?

Velük talán egyszerűbb, mert amíg az edző komplexen gondolkodik, nekik „csak” aktuális saját problémájuk van. Én velük is keresem a kommunikációt, nem azt az elvet követem, hogy ha konfliktusveszély van, távolodjunk. Jobb velük is megalapozni az emberi viszonyt, az általam mentorált újoncokat is erre biztatom. A tiszteletet azzal vívom ki, ha emberként kezelem a másikat, és elfogadom a problémáját. Ebbe az is beletartozik, hogy ha nyilvánvalóan hibáztam, azt is elismerem, nem kötöm az ebet a karóhoz, hogy márpedig én vagyok a bíró. Jó elismerni, ha hibázol, csak ne kétpercenként tedd, mert a korrektséget értékelik, de ha többször tévedsz, megfordul a fejükben, hogy minek vagy ott...

Nemzetközi bevetésen, Kulcsár Katalin mellett (jobbról) – Forrás: UEFA

A női mivoltod miatt mennyire szoktak „kikezdeni”?

Személyfüggő, ahogy az élet más területein is. Megfelelő kommunikációval és hozzáállással sokat lehet segíteni az előítéleteken. Általánosságban azonban elmondható, hogy ma már elfogadott a női játékvezetők jelenléte a pályákon.

Mennyire kaphat szerepet a munkádban a humor, vagy – irányodba akár az udvarlás?

A humor maximálisan: ha a másik fél egy kicsit is kapható rá, én biztosan azzal oldom a feszültséget.

Az udvarlás nem jellemző. A bajnokságokban, ahol működöm, nem kerül előtérbe a nő–férfi viszony.

A szurkolók olyanok, mint gyerekkorodban az ibrányi pálya mellett?

Velük tilos kommunikálni, tőlük mindent pókerarccal viselek. Ha elmagyaráznék nekik egy szituációt, a következőt meg nem, azt feltételezhetnék, hogy tévedtem. Ha a hallgatóságuk lennék, abból nem jöhetnék ki jól, de ha valami frappánsat kiabálnak, azt azért megjegyzem.

Volt arra példa, hogy a drukkerek a nőiségedben bántottak?

Amikor szülés után pár kiló plusszal tértem vissza. Már dolgozhattam, mert az előírt tesztidőket megfutottam, de még volt rajtam felesleg. A kritikájukat viszont pont ezért igaznak éreztem, és inspirációba fordítottam: arra ösztönzött, hogy javítsak a formámon.

Apropó, milyen fizikai elvárásoknak kell megfelelned, és hogyan készülsz erre?

Évente négy fizikai tesztet kell teljesítenünk: mind futófeladatokból áll. De van szellemi teszt, videós teszt, lesteszt is, mindegyiket sikerrel kell venni a működéshez. Félévente van országos edzőtábor, egyébként központi – futó, illetve konditermi – edzéstervet kell követnünk, amelynek a betartását Polar óra segítségével online is ellenőrzik.

Több mint húsz éve űzöd a hivatást, ahogy említetted, már saját mentoráltjaid is vannak. De akinek ma támad kedve a nulláról elindulni, az mire számítson? Anyagilag megéri például?

Megyei szinten lehet elkezdeni, de országosan is folyik a női játékvezetők toborzása, ami azt jelenti, hogy szellemi-fizikai alkalmasság esetén gyorsabb lehet az előrejutásuk, mint a férfiaké. Hétvégi keresetkiegészítésnek tökéletes, miközben a profi férfi játékvezetők nem is vállalhatnak mellette más munkát. A lehetőségek a helyi adottságoktól is függnek: például Pest megyében a magas csapat- és mérkőzésszám miatt akár hétköznapokon is lehetőség van mérkőzést vállalni.

Melyik sikeredre gondolsz vissza a legszívesebben?

Ha egyet kellene említenem: a századik nemzetközi mérkőzésemre, amely éppen a női Bajnokok Ligája döntője volt 2016-ban Olaszországban... Utánpótlás-világbajnokságon pedig háromszor dolgozhattam: Chilében, Costa Ricában és Azerbajdzsánban. Az országokból nem sokat láttam, mert ilyenkor 0–24 órában betábláznak minket edzésekkel, elméleti felkészüléssel, videós elemzésekkel, na meg a meccsekkel. A szálloda és a pálya között mozgunk, pihenésre ritkán marad idő.

Forrás: UEFA

Nehéz-e sok távolléttel járó hivatás mellett édesanyaként is helytállni?

Csak nagy családi támogatással lehetséges, amit mindig megkaptam. A távolléteim gyakoriságát jelzi, hogy az ismerőseim sztenderd kérdése, ha Tokajban, ahol élek, találkozunk: „Tudod már, hova mész legközelebb?” Arra viszont büszke vagyok, hogy a sportosságot a gyerekeim is örökölték, bár a 12 éves Fanni inkább művészlélek, a zene és a néptánc érdekli. Citerán, zongorán, hegedűn, csengettyűn és ukulelén játszik. A négyéves Andriska pedig eljár velem futóversenyekre is!

Említetted a néptáncot. Úgy tudom, a hagyományőrzés, sőt a vallás is fontos az életedben...

A vallás mindig fontos volt, jelenleg a Tokaji Református Egyházközségnél presbiter, a Tiszáninneni Református Egyházkerületnél világi bíró vagyok.

A hagyományőrzést azért viselem a szívemen, mert a gyerekeimen látom, hogy a fiatalokat a hagyományaink segítségével lehet normális életvitelben tartani.

Hogy tegyek is ezért, elvégeztem a Nemzeti Művelődési Intézet közművelődési és kulturális szakember képzését, ehhez a Magyar a Magyarért Alapítvány révén kapcsolódtam. Az alapítvánnyal üzemeltetjük a tokaji Pap Miklós Népfőiskolát, amely Kárpát-medencei kitekintésű kulturális programokat is szervez, a Tokaj Kincsei Egyesületben pedig Tokaj értékeinek megőrzésén dolgozunk.

A programszervezésben jól mérhető a siker, de visszatérve a játékvezetéshez: ha a szurkolók, az edzők és a játékosok is morognak, honnan tudod, hogy biztosan jól tetted a dolgod a pályán?

Onnan, hogy a kiküldött játékvezető-ellenőr a látottak alapján értékel. A játékvezetővel a mérkőzés alatt a kis headsetünkön keresztül folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, a hibák nagy része így egyből korrigálható, illetve megelőzhető. Sosem a saját igazunk bizonygatása a cél, hanem hogy a meccs úgy folyjon le, ahogy a játékszabályok előírják. De nekem már az is sikerélmény, hogy a pályára kifutva a mai napig érzem azt a jó értelemben vett izgalmat, hogy ma újra bizonyíthatom, hogy képes vagyok a gyors döntéshozatalra és problémamegoldásra, és ezzel megint más emberek munkáját segíthetem.

Büszkeségek:

Judit három női felnőtt Európa-bajnokságon járt, és Magyarországon ő volt az első asszisztens, aki felnőtt férfi NB I-es mérkőzésen működhetett közre (2009-ben Kecskeméten, 2011-ben Szolnokon). A nemzetközi mezőnyben főként Gaál Gyöngyi, névrokona, Kulcsár Katalin, illetve Sipos Katalin mellett dolgozott. A magyar női játékvezetők elismertségét jelzi, hogy az elit európai bírók között rendre ott vannak.

 

Nyitókép: Gavalla-dr. Kulcsár Judit a 2016-os női BL-döntő előtt - Kép forrása: UEFA

közösség

további frisss

lap tetejére