Egy legenda távozott - elhunyt Pete György

• 2021. április 07., szerda •
Utolsó találkozásukat is felidézi Alexa Károly a Berzsenyi Dániel Könyvtár honlapján megjelent visszaemlékezésben. Pete György 77 éves volt.
Egy legenda távozott - elhunyt Pete György

"A rendszerváltoztató és az azt megelőző, majd közvetlenül követő évtized jelképes alakja volt Pete György, aki úgy lehetett Vas megye kulturális életének jellegadó szereplője, hogy országos hírt és tekintélyt sugárzott" - írja visszaemlékezésében Alexa Károly, felidézve a most elhunyt irodalomkritikus, Pete György alakját.
Pete György az ELTE BTK magyar-történelem szakán végzett 1971-ben. 1971–1977 között a Művelődésügyi Minisztérium irodalmi osztályán dolgozott. 1977–1999 között az Életünk folyóirat főszerkesztője, és 1996 óta az Életünk-Faludi Ferenc Alapítvány kuratóriumának az elnöke is.

"Pályatársai, zömükben irodalmár 'ügyfelei' – mind fogyatkozóbban – nagyon pontosan tudják, hogy ez volt az a bő két évtized, amikor Szombathelyen egy regionális periodikából országos jelentőségű irodalmi és közéleti folyóirat jött létre, amelynek legtöbb száma várva várt esemény volt, amire figyelt Szeged és Debrecen, Pécs és Miskolc, és számon tartották a főváros irodalmi központjai is" - fogalmaz az 1977 és 1999 közötti jelentős időszakról az irodalomtörténész Alexa, aki írásában felidézi utolsó találkozásukat is.

Fotó: Stekovics Gáspár

közösség

további frisss

lap tetejére