Egy ember meghalt, hetvenezren ott rekedtek az egyik legnépszerűbb fesztiválon, miután sártengerré vált

index.hu • 2023. szeptember 03., vasárnap •
A Burning Man rendezvény fesztiválozóit arra kérték, takarékoskodjanak az élelemmel és a vízzel, miután a heves esőzések sárfürdővé változtatták a kempinget.
Egy ember meghalt, hetvenezren ott rekedtek az egyik legnépszerűbb fesztiválon, miután sártengerré vált

Az időjárás annyira rossz volt, hogy a Nevada államban tartott rendezvényre való be- és kijutást le kellett állítani a szervezők közleménye szerint.

Több mint 70 ezren rekedtek szombaton a Nevada államban megrendezett Burning Man fesztivál területén. A Black Rock sivatagban tartott, évente megrendezett fesztivál az Egyesült Államok egyik legismertebb kulturális eseménye – írja a BBC-re hivatkozva az index.hu.

A közösségi médiában közzétett felvételek azt mutatják, hogy a résztvevők a sáros ösvényeken küszködnek. A szervezők közölték, hogy „amíg a playa felszíne fel nem szárad, a mentőszolgálat kivételével tilos a közlekedés”.

A résztvevőket arra biztatják, hogy takarékoskodjanak az élelemmel, a vízzel és az üzemanyaggal, és húzódjanak meg egy meleg, biztonságos helyen

– tették hozzá közleményükben.

Mielőtt a fesztivál hivatalosan augusztus 27-én elkezdődött volna, a Hilary hurrikán utószele sújtott le a helyszínre, ami arra késztette a szervezőket, hogy lezárják a kapukat a korai érkezők előtt.

Most egy éjszakán át tartó, folyamatos esőzés után a hatalmas fesztivál sárban úszik, mindez egy nappal azelőtt történt, hogy az embereknek haza kellett volna indulniuk.  A rendezvényen általában óriási interaktív művészeti installációk és egy hatalmas faember látható, amelyet az esemény végén elégetnek.

A fesztivál egyik résztvevője azonban azt mondta, hogy a legtöbb eseményt lefújták, mivel azok nagyrészt a homokos parton zajlanak, ahonnan jelenleg nem lehet sem ki-, sem bejutni.

A fesztiválozó, aki már második éve van jelen az eseményen a lányával együtt, elmondta, hogy az általában forró és poros sivatagban porviharokra készültek, de ehelyett heves eső fogadta őket.

Mindenki jól van, de van egyfajta bizonytalanság

– fogalmazott, hozzátéve, hogy néhány ember sátrát elöntötte a víz, és nincs lehetőség kommunikálni senkivel.

A Burning Man mint esemény 1986 júniusában történt, amikor Larry Harvey és barátja, Jerry Goodell a nyári napforduló alkalmából egy faembert égetett el a San Francisco-i Baker Beachen. Később ennek híre ment, a fesztivál pedig erről kapta nevét, amelyet először 1990-ben rendeztek meg a nevadai Black Rock sivatagban.

Halálos áldozata is van az eseménynek

Vizsgálat indult az amerikai Nevada államban megrendezett Burning Man fesztiválon egy ember halála miatt, aki a szakadó esőben vesztette életét.

Halálának körülményeiről további részleteket nem közöltek.

Vannak, akik sikeresen kijutottak a sártengerből

Az X-re feltöltött bejegyzésekből kiderült, hogy volt, akinek sikerült kijutnia a fesztivál helyszínéről. Az amerikai DJ Diplo dalszerző és Chris Rock humorista öt kilométert gyalogoltak egy útig, ahol aztán rajongók segítettek rajtuk.

De nem csak a hírességeknek volt szerencséje: a Londonból származó Ashley Smith például azt nyilatkozta,

ki kellett jutnom, ugyanis hétfőn munkába kell mennem.

Smith is azon szerencsések között volt, akik busszal eljutottak a 14 órával arrébb fekvő San Fransisco városáig, ahonnan hazamehettek. A náluk lévő csomagok nagy részét hátra kellett hagyniuk tekintve, hogy a sár teljesen tönkre tette azokat.

közösség

további frisss

lap tetejére