Egy besztercei szilvából készült párlat lett Magyarország legjobb pálinkája

• 2023. június 30., péntek •
A noszvaji Kövér Pálinkafőzde Besztercei Szilva Pálinkája lett a legjobb az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen, Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje díjat pedig a hegykői 1 Csepp Pálinka érdemelte ki.
Egy besztercei szilvából készült párlat lett Magyarország legjobb pálinkája

Az új közös agrárpolitika keretei között megvalósuló KAP stratégia alapján jelentős támogatás jut élelmiszeripari fejlesztési célokra, amelyeket remélhetőleg az italgyártók, így a pálinkafőzdék is ki tudnak használni – mondta Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára az idén már tizedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó gáláján, ahol a különdíjakon kívül 39 arany-, 125 ezüst- és 11 bronzérmet osztottak ki. A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) által rendezett verseny sajátossága, hogy kizárólag a kereskedelmi tevékenységet végző pálinkafőzdék vehettek részt, és az érzékszervi bírálaton túl, mindegyik tétel átesett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) analitikai vizsgálatán is - írja a Világgazdaság.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a támogatásokon kívül fontos a szabályozási környezet, amit a jogszabályok mellett a pálinka hungarikum minősítése alapoz meg. Ennek köszönhetően is az elmúlt években egyre jobb minőségűek a főzdékben előállított pálinkák, 

de továbbra is feladat a mennyiségi fogyasztásról a minőségire történő átállás.  

Az uniós csatlakozás előtt „ki kellett szabadítani a pálinkát a fogságból”, mert akkoriban valódi, gyümölcsből készült párlatot alig készítettek – elevenítette fel Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. A 2004-es uniós csatlakozáskor sikerült levédetni a pálinka megnevezést, most pedig újabb kihívást jelent annak a megvitatása, hogy a határon túli magyarok által főzött párlatokat lehet-e pálinkának nevezni. 

A Covid-járvány következtében a HoReCa-szektor megrogyott a pálinkaeladások visszaestek, közben pedig változtak a fogyasztói szokások, az erősebb párlatoktól a gyengébbek felé, így most stagnálás, illetve visszaesés tapasztalható a főzdék forgalmában. Font szerint 

az új típusú koktélokban lehet majd megtalálni a pálinka helyét is.

Mint emlékezetes, Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanács nemrég megválasztott elnöke a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy a hazai borászat számára is kitörési pontot jelenthetnek a koktélok. További kihívást jelent a körforgásos gazdaságra való átállás, az EPR-rendszer július 1-jei bevezetése, amelynek jelentős pénzügyi hatása lesz a főzdékre.

A PNT 2016-ig csupán véleményező és javaslattevő testületként működött, majd az abban az évben elfogadott pálinkatörvény tette lehetővé, hogy nagyobb hatáskörben, köztestületként folytassa tevékenységét – emlékeztetett Mihályi László, a PNT elnöke. Bár az általuk képviselt kereskedelmi főzdék nem képeznek nagy súlyt a magyar gazdaságban, de mindegyikük hungarikumot állít elő így a hagyományépítés mellett a magyar nemzeti értékek megismertetésében is fontos szerepük van – mondta. Pozitív fejleményként említette, hogy a generációváltás támogatólag hatott a pálinkára, az innovációs szemlélet ennek köszönhetően egyre inkább jelen van a főzdéknél.  

Forrás: vg.hu
Fotó: Bugány János / MTI

közösség

további frisss

lap tetejére