„Egy aranyat akasztottak ki a nyakamból” – megszólalt a vb ezüstérmes magyar birkózó

• 2023. szeptember 29., péntek •
Losonczi Dávidtól még a nemzetközi szövetség elnöke is elnézést kért.
„Egy aranyat akasztottak ki a nyakamból” – megszólalt a vb ezüstérmes magyar birkózó

Losonczi Dávid világbajnoki ezüstérmes birkózó még mindig csalódott az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon – vitatható körülmények között – elveszített vasárnapi döntője miatt, és ennek megalapozottságát – amint azt megjegyezte – a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke is alátámasztotta - írja a Mandiner.

A birkózó-vezér is elnézést kért

A 23 éves birkózó szerdán az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában elmondta, hogy próbálja a vasárnap véget ért belgrádi viadal jó oldalát nézni, és úgy gondolja, egy kis idő elteltével sokkal jobban fog örülni az ezüstéremnek. 

LOSONCZI VASÁRNAP ÓRIÁSI CSATÁBAN 8-7-RE KIKAPOTT A TÖRÖK ALI CENGIZTŐL, AKIT A TÖBBSÉG SZERINT KÉTVÁLLRA FEKTETETT, MÉGSEM ÜTÖTTÉK LE A TUST.

Nenad Lalovic, az UWW elnöke közvetlenül a finálé után megkereste a magyar birkózót, aki ezen meglepődött. „Azt mondta, elnézést kér, mindenki látta, ki nyerte ezt a meccset. Belőlem pedig pont abban a pillanatban szakadt ki ez az egész, majd összeestem és elsírtam magam. Akkor jött ki belőlem, hogy tényleg én nyertem és egy aranyat akasztottak ki a nyakamból” – mondta az ESMTK sportolója, aztán azt is elárulta, hogy Lalovic biztatta, ne veszítse el a hitét, mivel szerinte az élet vissza fogja adni neki ezt a veszteséget és véleménye szerint, jövőre akár az olimpiát is megnyerheti, ha így birkózik.

„A birkózásnak a lényege a tus, a két váll, és itt egyértelműen látszott, hogy mindkét váll leért. Ennél sokkal gyorsabban is adtak meg tust a világbajnokság során, illetve más világversenyeken is” – mondta Bácsi Péter, a magyar szövetség szakmai igazgatója, aki kiemelte, hogy a nézők drasztikusan két részre szakadtak: a törökökre és a többiekre, akik egyetértettek abban, hogy tus volt, és ezt több nemzet képviselője jelezte is a magyar csapatnak. „Én is, mint mindenki más, feldúlt állapotban voltam, jött a kubai edző, a németek és mindenki más azt mondta, hogy hát ez katasztrófa, mivel ez tus volt és nem is értik a helyzetet” – tette hozzá a versenyzőként kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember.

Bácsiban maradt hiányérzet

„Az ellen mindenképpen fel kell emelnünk a szavunkat, hogy legközelebb, akár az olimpián, ez ne történjen meg. Az egy dolog, hogy jelen pillanatban a magyar birkózást és elsősorban Dávidot megfosztották egy világbajnoki aranyéremtől, de ez a nemzetközi birkózásra sem vet jó fényt” – folytatta, majd emlékeztetett rá, hogy 2013 elején veszélybe került a sportág olimpiai programban maradása, „mert olyan dolgok folytak a háttérben, amelyek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemtetszését váltották ki". „Nem gondolnám, hogy vissza kellene térnünk arra az útra” – jegyezte meg Bácsi Péter, aki a vb-t értékelve azt is elmondta, hogy

maradt benne hiányérzet, mivel szerinte mindhárom döntőben születhetett volna akár magyar aranyérem is. 

Ennek ellenére a két kvótának, az egy arany- és két ezüstéremnek is örülni kell - tette hozzá -, mivel „öldöklő harcok folynak a kvótákért”, és akadtak olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózók, akiknek nem sikerült kivívni az indulási jogot.  „A szabadfogásból Ligeti Dánielnek van esélye arra, hogy olimpiai kvótát szerezzen, ugyanúgy mint a 97 kilós Bajcajev Vlagyiszlavnak” – hangsúlyozta a sportvezető, majd hozzátette, hogy a lányoknál Galambos Ramóna is biztató formát mutatott Belgrádban, mivel olimpiai bronzérmest is legyőzött, és csak egy karnyújtásnyira volt attól, hogy kvótáért birkózzon. Azonban a női 57 kilogrammos súlycsoportban még hatalmas rivalizálás folyik a címeres mezért. 

Három érem, két párizsi kvóta

Bácsi elmondása szerint a korábban orosz színekben háromszoros Európa-bajnok, az idei kontinensbajnokságon már magyarként ezüstérmes Orsós Sztálvira (53 kg) sokkal többre képes mint, amit a vb-n mutatott, kötöttfogásban pedig Lévai Zoltán (77 kg) és Váncza István (67 kg), 

DE AKÁR TÖBBEN IS ESÉLYESEK LEHETNEK A CSAPATBÓL A PÁRIZSI INDULÁS KIVÍVÁSÁRA.

A magyar válogatott három éremmel és két párizsi kvótával zárta a vb-t. A szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában Muszukajev Iszmail aranyérmes lett, az olimpia műsorán nem szereplő kötöttfogású 72 kilóban Fritsch Róbert, majd pedig a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában Losonczi Dávid ezüstöt szerzett. Olimpiai indulási jogot Muszukajev és Losonczi harcolt ki Magyarországnak. Az áprilisban Bakuban sorra kerülő európai kvótaszerző viadalon a legjobb kettő, míg a májusi, isztambuli világkvalifikáción három ötkarikás hely talál majd gazdára súlycsoportonként.

Forrás: mandiner.hu, (MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
 

közösség

további frisss

lap tetejére