Eb 2024: "Ez csak a kezdet, jövő nyáron olyat csinálunk, ami felejthetetlen lesz!" – Szoboszlai a B-középből

nemzetisport.hu • 2023. november 19., vasárnap •
Labdarúgó-válogatottunk vasárnap a Puskás Arénában 3–1-re legyőzte Montenegrót, így az Európa-bajnoki selejtezősorozat G csoportjának első helyén zárt. A találkozót követően Balogh Botond, Dibusz Dénes, Nagy Ádám, Marco Rossi és Szoboszlai Dominik is boldogan beszélt.
Eb 2024: Ez csak a kezdet, jövő nyáron olyat csinálunk, ami felejthetetlen lesz! – Szoboszlai a B-középből

A nemzetisport.hu írta meg, hogy a 3–1-es végeredményt beállító Nagy Ádám így fogalmazott az M4 Sportnak: „Ez az egész hidegrázós pillanat, több szempontból. A meccsen döntő volt, hogy Szoboszlai Dominik három perc alatt két gólt lőtt, és fordított. A karrierem szempontjából különösen fontos, hogy az én gólommal zártuk le ezt a sorozatot, szimbolikus jelentősége is van. A félidőben össze kellett szedni magunkat – nem érzem, hogy az első félidőben megérdemelten szerezték meg a vezetést a montenegróiak, de a futballt gólra játsszák.

A másodikban tisztáztuk a taktikát, fordítottunk.

Nagyon várjuk a németországi Európa-bajnokságot.”

A meccs egyik hőse, a csapatkapitány Szoboszlai Dominik kiment a szurkolókhoz a lelátóra, akik pálinkával fogadták. A Liverpool játékosa lehúzta, megrázta a fejét, majd a megkérdezte:

„Hú! Hány fokos?”

Ezután így folytatta: „Hatalmas köszönet a csapatnak! Iszonyatos munkát és alázatot tettek le az asztalra a fiúk, hatalmas tapsot érdemelnek! Nem elfelejtve a szakmai stábot sem, amelynek minden tagja ugyanolyan munkát tett bele, mint az összes játékos. Nem utolsósorban köszönet annak a hatvanötezer szurkolónak és az összes magyarnak, aki mindig mögöttünk áll. A csapat nevében egyet megígérhetek:

ez csak a kezdet, jövő nyáron olyat csinálunk, ami felejthetetlen lesz!”

Néhány perccel később az M4-nek elmagyarázta, utóbbi mondatával mire is gondolt pontosan: „Meglátjuk, nem vagyok előrelátó.

Csinálunk valami olyat, amire mindenki büszke lesz, örökre.” 

A selejtezőről és a vasárnapi mérkőzésről így vélekedik: „Csoportelső vagyunk, veretlenül. Ez hatalmas dolog, remélem mindenki büszke ránk, én az vagyok. Voltak olyan meccsek, amelyeknél mindenki becsukta volna inkább a szemét, ilyen a futball, nem jöhet össze mindig minden, de az a lényeg, hogy száz százalékot adjunk, és ez megtörtént. A mai mérkőzésen motoszkált a fejemben, hogy a nyolcas srác túlgondolta kicsit a sztorit. Meg akartam mutatni neki, hova is jött!

Mindenki beletette a saját melóját, mindent kiadott magából mindent.

Ez igaz a teljes sorozatra is, iszonyatos lemondásokkal járt. Nem olyan egyszerű ez a történet, de megéri ezeket csinálni. Ugyanúgy boldogok vagyunk, ahogy a szurkolók is” – magyarázta Szoboszlai.

A szövetségi kapitány, Marco Rossi is felállt a lelátóra, magyarul szólt a mikrofonba:

„Köszönöm szépen a szurkolást! Boldog vagyok!”

– hangzott el, amelyet követően hatalmas tapsot és ovációt kapott.

Marco Rossi értékelésében kiemelte: „Ez már a valóság! Nehéz csoport volt. Ezen a mérkőzésen voltak rossz pillanataink, de megérdemelten nyertünk. Nagyon örülök a fiúknak, szerintem mindenki velünk együtt boldog. Köszönöm a szurkolóknak, amit tettek a srácokért, a csapatért és értem,

az olyan, amit eddig még soha nem éltem át.

Jó néhányszor elmondtam már: amit Dominik hiányolhatott korábban, hogy több gólt szerezzen, most kettőt is lőtt, ráadásul gyönyörű gólokat. Szerencsés vagyok, hogy a csapatomban van. Mindenki keményen dolgozik, remek játékosaim vannak, és az az edző, akinek ilyen labdarúgói vannak, szerencsés. Pályafutásom során mindenért keményen kellett dolgoznom, minden,

amit elértem – ami nem olyan sok – a kemény munkának köszönhető.

Ebből nem veszünk vissza, ha sikeresek leszünk a következő Eb-n, az azért lesz, mert

mostantól kedve az Eb-ig ugyanolyan keményen dolgozunk, ahogyan eddig tettük.”

A több bravúrt bemutató Dibusz Dénes külön kitért arra a helyzetre, amelyikben sorozatban négy lövést is hárított: „A kapusok élvezik ezeket a helyzeteket, amikor egymás után védhetnek, és érzik a ritmust. Hallottam, hogy a nevemet skandálják a szurkolók, nagyon jó érzés volt. Örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni a mérkőzéshez. Az első félidő nem alakult jól, egy helyzetük volt, abból is gólt lett, ráadásul a mi hibánkból. Azt gondolom, hogy ezt a csapatot, a válogatottat előre kell helyeznem, az első helyre. Ez a sorozat volt, amelyikben a legtöbbet szerepeltem, teljesen magaménak tudom érezni a kijutást.

Hatalmas dolgot vittünk véghez, veretlenek maradtunk, csoportelsők lettünk.

Mindenki büszke lehet ránk.”

Balogh Botond karrierje második válogatott meccsét végigjátszotta, érthető módon rengeteget jelent neki, hogy pályára léphetett a mérkőzésen: „Mondhatjuk, megvalósult az álom. Nem fogtam még fel, mi történt velem, próbálom átélni. Nagyon hálás vagyok a stábnak és a játékosoknak, hogy mindenki ilyen befogadó volt velem. Ez óriási dolog volt. Azt kérték tőlem, az elején próbáljak biztosra menni, hogy belejöjjek. Egyre magabiztosabbnak éreztem magam, próbáltam fellépni, segíteni a támadásokat is. Annyira nem voltak veszélyes montenegrói támadások, de összességében mi uraltuk a találkozót.

Eddig is minden nap azért dolgoztam, hogy itt lehessek, de a pályára lépésem plusz motivációt ad.”

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
10. FORDULÓ
G-CSOPORT

Magyarország–Montenegró 3–1 (0–1)
Budapest, Puskás Aréna. V: Makkelie (holland)

MAGYARORSZÁG: Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 90+4.), Styles (Horváth Krisztofer, 63.), Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag (Kalmár, a szünetben) – Ádám Martin (Németh A., 78.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
MONTENEGRÓ: Mijatovics (Djukics, 58.) – Rubezsics (Raicskovics, 76.), Szavics, Vujacsics – Vesovics (M. Vukcsevics, 55.), M. Jankovics (A. Radulovics, 70.), Kucs, Camaj (Krsztovics, 70.), A. Vukcsevics – Oszmajics, Jovetics. Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovics
Gólszerző: Szoboszlai (66., 68.), Nagy Á. (90+3.), ill. Rubezsics (36.)

Kép: Szabó Miklós

közösség

további frisss

lap tetejére