E-mailtörlések: A 2010 előtti kormányzás nyomainak eltüntetése is Karácsony főtanácsadójának nevéhez kötődhet

• 2023. november 21., kedd •
Egyre nagyobb botrány bontakozik ki Karácsony Gergely tanácsadója körül.
E-mailtörlések: A 2010 előtti kormányzás nyomainak eltüntetése is Karácsony főtanácsadójának nevéhez kötődhet

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az adóhatóság nemrég házkutatást tartott Tordai Csaba irodájában, mivel a gyanú szerint itt hamisíthatták meg a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom mikroadományairól szóló jegyzőkönyveket. Most pedig kiderült, hogy a 2010-es kormányváltás során történt átadás-átvétel sem sikerült zökkenőmentes, ugyanis az akkori Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkáraként Tordai felügyelte a folyamatot, amelynek során minisztériumi e-mailek tömeges kitörlése történhetett – olvasható a Mandineren.

A lap értesülése szerint ugyanis mielőtt a Tordai által felügyelt átadás-átvételi folyamat befejeződhetett volna, az elektronikus levélfiókokért felelős Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) szakemberei kiürítették a Bajnai-kormány minisztereinek, államtitkárainak és miniszteri titkárságvezetőinek e-mail-fiókjait. Az Index.hu szerint ez a szokatlan eljárás komoly adminisztratív nehézségeket okozott az átadások szervezésében és a kommunikációban az új és a régi vezetők között. 

Visszatérés és a Városháza-gate

Tordai politikai pályafutását a Fidesz-KDNP hatalomra kerülése és választási sikerei megakasztották, de 2019 októberében visszatért Karácsony Gergely főpolgármester egyik tanácsadójaként. A Városháza-gate egyik hangfelvételei alapján még Bajnai Gordon ajánlhatta be őt Karácsony Gergelynek. Gansperger Gyula, Bajnai egyik régi harcostársa ekképp utalt Tordaira, az egyik kiszivárgott hangfelvételen:

Ugyan nem »pénzezik«, vagyis a korrupciós összegekből nem részesül, de kulcsszerepet visz az ügyekben

Aki nélkül nincs fontos döntés

A lap szerint Tordai Csaba készíthette elő és vizsgálhatta át akkoriban az összes olyan szerződést, rendelkezést vagy tervezetet, amely a főpolgármestertől kikerül a nyilvánosság elé. Még a kormánypártinak nemigen mondható Direkt36 portál is az egyik terjedelmes cikkében a főpolgármester egyik kulcsemberének nevezte Tordait, „aki nélkül nincs fontos döntés”. A lap információ szerint a tanácsadó kulcsszerepet játszhat a Városháza működésében, befolyása lehet a legtöbb projektre, így a fővárosi parkolási átalakítása is.

A házkutatás után a Magyar Nemzet megkereste Tordai Csabát, a főpolgármestert és a 99 Mozgalom korábbi pénzügyi vezetőjét, Perjés Gábort is, de egyiküktől sem érkezett válasz a kérdéseikre.

Nyitókép: Peter Kohalmi / AFP
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére