Durva vihar csapott le Budapestre és Közép-Magyarországra éjjel

• 2023. augusztus 05., szombat •
Ön is felébredt rá éjszaka? Folyamatos villámlással, özönvízzel, szélviharral vonult végig a vihar hazánk középső részein. A tűzoltókhoz sok száz bejelentés érkezett, súlyos fennakadások keletkeztek a vasúti közlekedésben.
Durva vihar csapott le Budapestre és Közép-Magyarországra éjjel

Szombatra virradó éjszaka elérte Pest vármegyét és Budapestet a délnyugat felől érkező kiterjedt zivataros rendszer, 

a tűzoltókhoz csak Budapestről másfél óra alatt több mint hatszázhatvan bejelentés érkezett,

 túlnyomó részt a pesti oldalról - írja a Mandiner.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a fővárosban pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához, kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához kértek segítséget az egységektől. A XI. kerületben, a Lapu utcában az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű, a X. kerületi Dreher Antal úton pedig négy személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. Sok helyről érkezett automatikus tűzjelző riasztás.

A Pest körüli településekről több mint százhatvan bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről.

Szigetszentmiklóson jelentős a vízkár:

garázsokba, házakba, pincékbe ömlik a felgyülemlett esővíz;

a Losonczi utcában és a Csepeli úton kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, míg a Rekettye utcában egy árokba borult személyautót kellett kivontatniuk a tűzoltóknak. Gödöllőn a 3-as főút Szabadság úti szakaszán fák dőltek az úttestre, míg a Tisza utcában fenyőfa dőlt egy családi házra, és beszakította a tetőt.

Jelentős vasúti késések

Budapesten 

több elővárosi vasútvonalon nem, vagy csak korlátozottan lehetséges a vonatközlekedés

 – közölte a Mávinform szombaton hajnalban.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatnak, hogy szombat kora hajnaltól jelentős késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Cegléd vonalon.

A forgalom szervezése folyamatban van, a közlekedésről később  részletes tájékoztatást adnak.

Fejér és Tolna vármegyében is tarolt a vihar

Sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak Fejér és Tolna vármegyében, 

az esetek többségében kidőlt fákat kell eltávolítaniuk az utakról 

– közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel szombat hajnalban.

Dombóváron az árokba hajtott egy személyautó a heves eső miatt, a város hivatásos tűzoltói szabadították ki a járművet. A Katona József utcában villanyvezetékre dőlt egy fa, leszakította a villanyvezetékeket is. A Madách utcában kerítésre dőlt fenyőfát kellett eltávolítani.

Fakidőlések miatt kértek segítséget Regöly, Simontornya, Rétszilas, Cece, Sáregres, Döbrököz és Szabadegyháza településről is. Nagylókon, a Belátó utcában beszakadt egy ház teteje, és ledőlt a kémény, több utcában pedig villanyoszlop, illetve fák dőltek ki. A Sárosdot és Hantost összekötő utat le kellett zárni, mert eltorlaszolta egy fa.

Velence és Pusztaszabolcs között szintén több fa kidőlt az útra Pusztaszabolcson, a Mátyás király utcában egy ház tetejét is megrongálta a vihar.

Forrás: mandiner.hu, (MTI)
 

közösség

további frisss

lap tetejére