Dr. Maruzsa Zoltán az óvodapedagógusok béremeléséről: A kormány utalt, de a szombathelyi önkormányzat nem a teljes összeget osztotta ki

há • 2024. május 28., kedd •
Nem hagyhatta válasz nélkül a szombathelyi önkormányzat vádját a közoktatási államtitkár. Többször átszámoltatta az óvodapedagógusok béremelésére átutalt összeg helyességét, és kiderült, hogy abból egy jókora részt, mintegy 184 millió forintot nem fizettek ki a szombathelyi óvónőknek - mondta keddi sajtótájékoztatóján. A legfőbb baj mégsem az, hogy a pénz a város számláján van - ha ott van -, hanem hogy dr. Nemény András azt állította, nem érkezett elég fedezet a fizetésemelésre.
Dr. Maruzsa Zoltán az óvodapedagógusok béremeléséről: A kormány utalt, de a szombathelyi önkormányzat nem a teljes összeget osztotta ki

A kormányzat tavaly év végén hozott döntést arról, hogy átlagosan 32,5 százalékkal megemeli a pedagógusok bérét, és az ezzel kapcsolatos részletszabályozás januárban meg is jelent. - Február 26-án írt nekem dr. Nemény András egy levelet arról, hogy Szombathelyen hiányzik 60 millió forint a szükséges béremelés kifizetéséhez. A levél meglepett, hiszen ő volt az egyetlen polgármester, aki ilyen megkereséssel élt, holott ha elszámoltuk volna magunkat, máshonnan is kaptunk volna jelzést - vezette fel dr. Maruzsa Zoltán az előzményeket. Mivel a hibázás lehetősége mindig fennáll, megvizsgálták a számításokat, erről március 18-án válaszlevélben tájékoztatták is a szombathelyi polgármestert. - A város tehát 588 millió forint többletet kapott, ami 33,07 százalékkal magasabb támogatást jelent 2023-hoz képest. Látszott, hogy valami tényleg nem stimmel, mert országos átlagban az óvodapedagógusok átlagbére 630 ezer forint, Szombathely esetében pedig 582 ezer forintot látunk a Magyar Államkincstár adataiból - részletezte az államtitkár, aki elmondta, erre a levélre választ ugyan nem kapott, annak a szombathelyi sajtótájékoztatónak a híre azonban hozzá is eljutott, amelyen őt hazugsággal vádolták meg.

Kiderült, ezután a szaktárcánál újabb alapos vizsgálat következett, kiderítendő, hogy pontosan hogyan és mennyi pénzből hajtotta végre a béremelést a szombathelyi önkormányzat. - Ehhez a Magyar Államkincstártól kértünk adatokat, és anonimizált módon minden egyes óvodapedagógus bérének alakulását megnéztük - mondta dr. Maruzsa Zoltán, aki rávilágított arra is, hogy mely hónapok adatait hasonlították össze, és miért. A választást a számítások bonyolultsága indokolta, amit az államtitkár a sajtótájékoztatón alaposan ki is fejtett. Ami a lényeget illeti: a havi bértömeg Szombathelyen 101-ről 127 millió forintra nőtt, ami éves szinten 321 millió forintos emelkedést jelent. - Ez azt jelenti, hogy a város által kiosztott többletbér teljes évre 321 millió forint. Felidézném: a város ezen a jogcímen 588 millió forint többletet kapott, tehát nemhogy nem hiányzik, ahogy azt a polgármester állította, hanem nincs kiosztva a teljes összeg - fogalmazott, de árnyalta is a képet.

Az 588 millióból ugyanis 59 millió forintot a gyermekvédelmi intézmények pedagógusainak béremelésére kapott Szombathely, ebben nincs illetékessége a köznevelési államtitkárnak. Ha ezt levonjuk, egész pontosan 530 370 759 forint az, amit a város pedagógus-béremelésre kapott meg, de ebből csak 321 647 145 forintot osztott ki. A 209 milliós különbözetből további tételt jelentenek a havi béreken felüli egyéb, az emelésből fakadó hozadékok, mint például a korábbinál magasabb jubileumi jutalmak. Erre a GAMESZ saját bevallása szerint közel 25 millió forintot tervezett be 2024-re, tehát ezt is levonhatjuk. Még mindig 184 millió forintos különbségről beszélünk, ami a beérkezett állami forrás és a kifizetett összeg között van.

- Ezzel önmagában a város még jogszabályt nem sértett, hiszen a kormány új bérstruktúrája mozgásteret ad az önkormányzatoknak arra vonatkozóan, hogy az év során mikor, milyen formában teljesítik a kifizetéseket. Ami nem megalapozott szerintem: azt állítani, hogy nem biztosított a fedezet a béremeléshez - közölte dr. Maruzsa Zoltán. Hozzátette azt is: azokban a sávokban - gyakornokok, ped 1-ben lévő kollégák -, ahol kötelező volt az emelés, ott a szombathelyi pedagógusok is megkapták a többletet, azonban azok a tapasztaltabb kollégák, akik nem a sávhatárok alján szerepelnek, jóval kisebb emelésben részesültek. - A pedagógusok széles köre csak 10-20 százalékos béremelést kapott Szombathelyen - emelte ki.

Elhangzott: a béremelésre kapott pénzt ki kell fizetni. Ha a város nem használja fel egy éven belül a személyi előirányzatra érkezett forrást, akkor azt vissza kell fizetni, hiszen a felhasználás kötött. Ha pedig a Magyar Állam nem tud elszámolni a szombathelyi óvodapedagógusok megemelt bérére szánt összeggel az Európai Bizottság felé, akkor a központi költségvetés is veszít rajta.

Bocsánatot kért a szombathelyi polgármester és alpolgármester nevében dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő dr. Maruzsa Zoltántól azért, mert korábban "lehazugozták", anélkül, hogy érdemben reagáltak volna a megalapozott számításokra.
Arról is beszélt: szomorú és sajnálatos, hogy nem jutott el a szombathelyi óvónőköz az a pénz, amelyet a kormány az Államkincstáron keresztül a városnak biztosított. - A városvezetés inkább vitát kezdeményezett, mert nem tudta, hogy mennyi pénz érkezett a számlájára - mondta. - Ebből az következik, hogy szakmailag inkompetens és hozzá nem értő városvezetése van Szombathelynek, fogalmuk sincs, mikor, mire, mennyi pénz érkezett. Rossz reflexből politikai támadást intéztek a kormány felelős tagja felé, ezen kell változtatni június 9-én, és olyan városvezetést kell Szombathely élére állítani, aki képes kiigazodni a bankszámlákon és jó kapcsolatot ápol a kormányzattal - hangsúlyozta.

Dr. Hende Csaba arra kérte a várost, sürgősen orvosolja azt az anyagi sérelmet, ami a szombathelyi óvodapedagógusokat érte.


 

közösség

további frisss

lap tetejére