Döntött a jegybank: jelentősen szűkült a kamatfolyosó, az izgalmak csak most jönnek

• 2023. szeptember 26., kedd •
Ismét ülésezett a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a mai kamatdöntő ülésen 250 bázisponttal szűkítette a kamatfolyosót, amelynek a felső széle így 14 százalékra mérséklődött, és ezzel hosszú idő után szimmetrikus lett. Bár az alapkamathoz ezúttal sem nyúlt, ennél lényegesebb, hogy az egynapos betéti eszköz kamata tovább csökkenhetett, erről azonban csak Virág Barnabás, az MNB alelnöke számolhat be 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján. Ha így lesz, azzal egy év után összezárhat a két kamatszint, tehát lezárult a tavaly október óta tartó szakasz.
Döntött a jegybank: jelentősen szűkült a kamatfolyosó, az izgalmak csak most jönnek

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, amely mai kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően 250 bázisponttal tovább szűkítette a kamatfolyosót, ami ezzel 14 százalékra mérséklődött, így hosszú idő után újra szimmetrikus lett. Mindez arra utal, hogy a piaci várakozásoknak megfelelően csökkenhetett az egynapos betéti eszköz kamata, tehát tavaly október után összezárhatott a két kamatszint. Hogy valóban ez történt-e, az csak a 15 órától kezdődő sajtótájékoztatón derül ki, amelyet ezúttal is Virág Barnabás, az MNB alelnöke tart. Az eseményt élőben közvetítjük - írja a Világgazdaság.

Ezzel tehát fontos szakaszt zárhat le a hazai monetáris politika, jó eséllyel a jegybank kivezeti a tavaly októberben, a piaci turbulenciák idején bevezetett eszközöket, amivel ismét az alapkamat lehet az irányadó ráta.

Nagy kérdés azonban, hogy mikor kezdődik el az alapkamat csökkentése, a nemzetközi és hazai fejlemények arra engednek következtetni, hogy lehet, hogy egyelőre kivár a nemzeti bank.

Virág Barnabás a legutóbbi kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen már jelezte: azáltal, hogy szeptemberben a két kamat összezár, egy új szakasz kezdődik, bár ez nem jelenti azt, hogy ne az infláció lenne továbbra is a jegybank fókuszában. A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők is arra hívták fel a figyelmet, hogy a forint az elmúlt időszakban gyengült, az olaj ára is emelkedett, és e két tényezőnek olyan erős az inflációs kockázata, ami óvatosságra kell hogy intse az MNB-t. Július óta az üzemanyagárak mintegy 10 százalékkal emelkedtek, ami a teljes inflációs pályát feljebb tolja. Így nem októberben, hanem csak novemberben kerülhet 10 százalék alá a drágulás mértéke. Ami az alapkamatot illeti, egyelőre nagy a bizonytalanság, az elemzői várakozások év végére 10,5 és 12 százalék között szóródnak, csak az a  biztos, hét év után ismét pozitív lehet a reálkamat, aminek a legkevésbé a növekedés beindításán dolgozó Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter örülhet.

Nagy cikcakkok jellemezték az MNB kamatpályáját

A Magyar Nemzeti Bank 2021 júniusában indította el kamatemelési ciklusát, amely igazán hektikusra sikeredett. Két ízben a korábbi döntését is felül kellett írnia: előbb 2022 júniusában az inflációs várakozások fokozódásával és az európai energiaválság súlyosbodása nyomán látott forintgyengülés állította kényszerhelyzetbe Matolcsyékat, ekkor 185 bázisponttal, 7,75 százalékra emelték az alapkamatot, majd októberben a pénzpiaci stabilitás megingása miatt kellett lényegében újraindítani az előző hónapban lezárt kamatemelési ciklust. 

Nincs értelme továbbmenni két számjegyű alapkamatnál

– tette egyértelművé 2022 szeptemberében Matolcsy György jegybankelnök, majd októberben mégis volt. A forint látványos összeomlása miatt óriásit emelt a kamatfolyosón, miközben 17-18 százalékos kamatok mellett hirdetett meg gyorstendereket. Bár az MNB elnöke a legutóbbi vándorgyűlésen természetesen a kormányt okolta a magas inflációért és a jegybank kényszerű lépéseiért, Varga Mihály pénzügyminiszter azzal vágott vissza, hogy még a kamatemelések idején is vásárolt állampapírokat a jegybank, ahogy az sem volt túl jó döntés szerinte, hogy a kamatemelési ciklust akkor zárták le, amikor javában zajlott a világban a monetáris szigorítás.

Májusban indult el a normalizációs szakasz

A fordulathoz az infláció februárban megkezdett csökkenésére, illetve a külső egyensúly javulására egyaránt szükség volt. Virág Barnabás április 19-én a Világgazdaságnak adott interjújában hajtotta végre az MNB kommunikációs fordulatát, amit a monetáris tanács április végi kamatdöntő ülése követett, ahol 450 bázisponttal szűkült a kamatfolyosó, majd májustól a 18 százalékos egynapos betéti tender kamatát is elkezdték havonta 100 bázisponttal faragni. Elemzők szerint a piac már ekkor elfogadta, amit korábban is árazott, azaz hogy elkezdődik végre a kamatvágási ciklus, így a forintra legfeljebb az helyezhet nyomást, ha nem a várakozásoknak megfelelően lép a jegybank. Eddig a monetáris tanács is eszerint hozta meg döntéseit.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság  

közösség

további frisss

lap tetejére