Donald Tusk szembemegy Ukrajnával: ő sem mer ütközni a lengyel gazdákkal

• 2024. március 01., péntek •
A lengyel kormányfő már a lengyel-ukrán határ lezárását fontolgatja, Kijev nem örül.
Donald Tusk szembemegy Ukrajnával: ő sem mer ütközni a lengyel gazdákkal

Lengyelország tárgyalásokat folytat Ukrajnával a két ország közötti határ „ideiglenes lezárásáról” – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök. 

A Világgazdaság összeállítása felidézte, a lengyel gazdák már több hete akadályozzák a határon átnyúló szállítmányokat, így tiltakozva az ukrán mezőgazdasági import és az EU zöld megállapodása ellen - írja a Mandiner.

„Segíteni akarunk Ukrajnának, de nem engedhetjük meg, hogy ez a segítség negatív hatásokkal járjon polgárainkra nézve. Folyamatosan keressük azt a megoldást, amely megvédi a lengyel piacot attól, hogy elárasszák [az Ukrajnából származó] olcsóbb mezőgazdasági termékek” – mondta Tusk, hozzátéve, hogy

ez mindkét fél számára „átmeneti” és „fájdalmas” megoldás lenne.

„Kész vagyok döntéseket hozni, akár kemény döntéseket is az ukrán határral kapcsolatban” – mondta. Ugyanakkor hozzátette, szeretné elkerülni, hogy növekedjenek a feszültségek a két ország között. 

Az ukrán kormány azonban tagadta, hogy tárgyalások folynának a határ lezárásáról. Alekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes igyekezett megcáfolni Tusk állításait, mondván, hogy „ukrán részről senki sem tárgyal a lengyel határ lezárásáról”.

Az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette

Ukrajna számára egzisztenciális kérdés a határ stabil működése

– hangsúlyozta Kubrakov a Facebookon közzétett nyilatkozatában.

Kijev „konstruktív megoldásokat” ajánlott és gyakorlati lépéseket tett a határon tapasztalható feszültségek enyhítésére – mondta a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy most a lengyel hatóságok „megfelelő döntésére” vár.

Tusk kijelentette, hogy kész komolyan tárgyalni az ukrán termékek behozatalának korlátozásáról.

A múlt héten a Bizottság azt javasolta, a szabadkereskedelmi megállapodást egy évvel meghosszabbítanák Ukrajnával szemben, bizonyos termékek behozatalára vonatkozó korlátozásokkal.

A Brüsszel és Kijev által javasolt korlátozások elfogadhatatlanok számunkra”

– mondta Tusk, és azt ígérte, hogy olyan megoldást talál, amely „megvédi piacunkat és gazdáinkat az egyenlőtlen versenytől”. A lengyel miniszterelnök azt szeretné, ha az EU az olcsó ukrán élelmiszerek behozatalát a 2022 előtti szinten korlátozná. 

Nyitókép: Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére