Családi receptek, sok fűszer és gondos sütés - Így készültek a kolbászok a keleti városrészen

há • 2024. március 25., hétfő •
Legjobb lett a Nyers erő, második a Kolbász mágusok, míg a harmadik helyet a Kolbikák szerezték meg a IV. Gasztrofesztivál kolbásztöltő versenyén a szombathelyi keleti városrész programján szombaton - ez lett a nyerő sorrend, de már a készülődés alatt végigkérdeztük a hét csapat képviselőit, mivel rukkolnak elő ezen a hagyományőrző eseményen.
Családi receptek, sok fűszer és gondos sütés - Így készültek a kolbászok a keleti városrészen

Kiderült, hogy vannak, akik a titkos összetevőkre, a különleges fűszerekre esküsznek, de olyan is volt, aki a sütés módjában látta a siker kulcsát. Egyesek olajban, mások sertés-, megint mások kacsazsírban készítették el a frissen töltött kolbászokat. Ki barátokkal, ki pedig a gyerekekkel érkezett, minden asztalnál nagy volt a nyüzsgés és a jókedv. Különféle eszközök kerültek elő a végső fázisban, volt itt minden az asztali elektromos sütőn át a nyílt tűz fölé helyezett tárcsáig, a végeredmény mindenütt jól sikerült.

A tálalásnál is kitettek magukért a csapatok, a gusztusos fatálak, szószok, köretek, de még a csokor virág sem hiányzott az asztalról. A zsűrizést Németh Krisztián, a Keleti Városrészért Egyesület elnöke, valamint dr. Kalocsainé Magyar Éva, a civil szervezetnek otthont adó Nyitra utcai iskola igazgatója vállalta.

- Négy éve hívtuk életre a gasztrofesztivált, és már az elsőnek olyan sikere volt a környékbelieknél, hogy tudtuk, hagyomány lesz belőle.

Ez egy olyan program, ahol mindenki jól érzi magát, látszik ez az érdeklődésen is, idén hét csapattal vágtunk neki a megmérettetésnek.

Fantasztikus az a lelkesedés, ahogy erre készülnek a versenyzők, aki tudja, hozza az otthoni kolbásztöltőt, jönnek a családi receptek, a sok-sok fűszer, és itt a helyszínen mindenki mondja, teszi hozzá a tudását, munkáját - mondta lapunknak Németh Krisztián.

A keleti városrészen sokáig megvolt a hagyománya a disznótartásnak és a kolbásztöltésnek, a tősgyökereseknek nem ismeretlen ez a műfaj. Sokaknak tényleg megmaradtak otthon a kellékek és a bevált receptek, többen mesélték, hogy a családjukban ez nagyon sokáig szokás volt. Ők talán előnyben voltak, míg mások arról számoltak be, hogy az interneten böngésztek jó receptet.

Mindenesetre az összes kupa és oklevél gazdára talált, a három dobogós helyezésen kívül több különdíj is született.

Az első helyet a Nyers erő csapata, a másodikat a Kolbász mágusok, míg a harmadik helyet a Kolbikák szerezték meg.

A program közben a gyerekek sem unatkoztak, folyamatosan kézműveskedhettek, volt kreatív fotósarok, kutyaterápiás bemutató, a könyvtárban mesemondás és mesevetítés is. Az időjárás is kegyes volt, a rendezvény végéig kitartott a napsütés mindenki örömére.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére