Csaknem az egész országra kiadták a figyelmeztetést zivatar miatt

• 2024. május 24., péntek •
Pénteken az egész országban kisüthet a nap, de több helyen heves zivatar is várható, a HungaroMet csaknem az egész országra kiadta a figyelmeztetést. A maximumok 21 és 28 fok között alakulnak.
Csaknem az egész országra kiadták a figyelmeztetést zivatar miatt

Pénteken a zártabb felhőzettel együtt az összefüggőbb csapadékzóna is észak, északkelet felé vonul. Mögötte azonban erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és

ÚJABB HULLÁMBAN ALAKULHATNAK KI ZÁPOROK, ZIVATAROK, ELSŐSORBAN ÉSZAKKELETEN HEVES ZIVATAR SEM KIZÁRT

- írja az Index.

Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő.

A HungaroMet előrejelzése szerint pénteken Vas és Zala vármegye kivételével az egész országra kiadták a figyelmeztetést zivatarveszély miatt, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Felhőszakadásra is lehet számítani az ország nagy részén, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Nem várható fronthatás

Pénteken nem várható fronthatás, ellenben a fülledt idő miatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, alvási problémák, vérnyomás-ingadozás, szívelégtelenség, légzési nehézségek, mellkasi panaszok, fokozódó rosszullétek és szédülés egyaránt jelentkezhet.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen. 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős, többfelé nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

(Borítókép:  Kaszás Tamás / Index)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére