Bűncselekménygyanús „mikroadományok”: Karácsony Gergely hallgat jogi főtanácsadója szerepéről

• 2023. november 15., szerda •
Karácsony Gergely a Magyar Nemzet számára idáig elérhetetlennek bizonyult, így nem sikerült megtudniuk, hogy Tordai Csaba milyen szerepet játszott a 99 Mozgalom Egyesület bűncselekménygyanús pénzgyűjtésében. Az adóhatóság és a Fővárosi Főügyészség tájékoztatásából azonban az már kiderült, hogy a Tordai ügyvédi irodájában tartott házkutatást a Karácsony által alapított mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló vizsgálódás részeként hajtották végre a nyomozók.
Bűncselekménygyanús „mikroadományok”: Karácsony Gergely hallgat jogi főtanácsadója szerepéről

A Facebookon meglehetősen aktív Karácsony Gergely hallgat arról, hogy a jogi főtanácsadója, Tordai Csaba milyen szerepet játszott a 99 Mozgalom Egyesületnek a bűncselekmény gyanúját felvető pénzgyűjtési akciójában. A főpolgármestert telefonon és e-mailben is kerestük, ám eddig sikertelenül, így nem tudtuk meg, hogy Tordainak milyen szerepe volt a „mikroadományok” gyűjtésében - írja a Magyar Nemzet.

Az, hogy Tordai érintett az ügyben, egyértelmű, hiszen az ügyvédi irodájában házkutatást tartottak az adónyomozók, amely a környéken lakóknak is feltűnt.

Érdeklődésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte, hogy a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.

 A Fővárosi Főügyészség pedig azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában”. Hozzátették: „a kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. 

A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál”.

A válaszokból egyértelmű, hogy az eljárást Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló nyomozás részeként hajtották végre Tordai Csaba ügyvédi irodájában. Minden jel arra utal tehát, hogy Tordai valamilyen formában érintett volt az adománygyűjtés folyamatában.

Ismert, az ügyben költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával indult nyomozás. 

A botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás aló Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek.

 A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.

Bár Karácsony Gergely a különböző nyilatkozataiban folyamatosan azt állítja, hogy mikroadományokat gyűjtöttek, ez a magyarázat már gyakorlatilag megdőlt. Már csak azért sem, mert az OTP vizsgálata során kiderült nyert, hogy a pénzintézetbe bevitt bankjegyek jórészt újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. Megállapították azt is, hogy a „csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákban történő pénzek belehelyezését”.

Borítókép: A Fővárosi Közgyűlés ülése (Fotó: MTI/Kovács Attila)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére