Bűncselekménygyanús „mikroadományok”: ennyi évet kaphatnak az elkövetők

• 2023. november 28., kedd •
Súlyos büntetésre számíthatnak a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom körüli bűnügy szereplői, ha a „mikroadományok” miatt indult eljárásban a bíróság elítéli az érintetteket. Az eljárásban többek között a pénzmosás és a költségvetési csalás gyanúja is felmerült, az okozott kár pedig több száz millió forintra rúghat. Mindezekért több mint tíz év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.
Bűncselekménygyanús „mikroadományok”: ennyi évet kaphatnak az elkövetők

Komoly büntetést kaphatnak a 99 Mozgalom körüli botrány érintettjei, amennyiben beigazolódik annak a gyanúja, hogy több száz millió forintos bűnügyben vettek részt - írja a Magyar Nemzet.

Az eljárásról eddig annyi tudható, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július óta költségvetési csalás miatt nyomoz, de a pénzmosás és – az OTP feljelentése alapján – a hamis magánokirat felhasználásának gyanúját is vizsgálják.  

A nyomozás előzménye, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) júniusban hozta nyilvánosságra a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban.  A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. 

A félmilliárd forintot az egyesület hivatalos képviselője, a Párbeszéd politikusa, Perjés Gábor fizette be 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között a mozgalom számlájára, több részletben, összesen tizenkilenc alkalommal. Öt tranzakció ráadásul az ötvenmillió forintot is meghaladta.

Házkutatás Karácsony embereinél

Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött „mikroadományokról” kezdett beszélni, csakhogy az OTP vizsgálata megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy „mikroadományokról” szó sem lehetett. 

A botrány azután csúcsosodott ki, hogy a közelmúltban Perjés otthonában, illetve Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában házkutatást tartottak a nyomozók. 

Úgy tudjuk, Gyurcsány Ferenc bizalmasánál, volt államtitkáránál a hatóság okirathamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le. 

Húsz év is lehet a büntetés

Utóbbi cselekmény büntetési tétele ugyan enyhe, általában pénzbüntetéssel, vagy felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszható, csakhogy nem szabad elfelejteni, a NAV a költségvetési csalás és a pénzmosás gyanúját is felvető büntetőügyben hajtotta végre a házkutatásokat.

A titkosszolgálati jelentés, illetve az OTP feljelentése is több mint félmilliárd forintnyi „mikroadományról” tesz említést, de fontos megjegyezni, a pontos kár meghatározása a hatóságok feladata.

Mindenesetre, ha ebből a több száz milliós, egyelőre ismeretlen eredetű összegből indulunk ki, akkor bizony súlyos börtönévek várnak azokra, akik a „mikroadományok” ügyében bíróság elé kerülnek. Ez azt jelentené, ha valakit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás (50 és 500 millió forint közötti összeg – a szerk.) miatt ítélnek el, a büntetés alapesetben 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés lehet. Ha pedig az okozott kár bizonyítottan meghaladja az ötszázmillió forintot, akkor ennél is súlyosabb, 5-től 10 évig szabhat ki büntetést a bíróság.

Hozzátesszük, a 99 Mozgalom ügyében felmerült pénzmosás gyanújával sem járnának jobban az elkövetők, hiszen a hatályos büntetőeljárási törvény szerint nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti azt, aki a pénzmosást különösen nagy értékre (ötvenmillió és ötszázmillió forint között) követi el. 

A költségvetési csaláshoz hasonlóan a pénzmosás miatti büntetés is tíz évre ugrik, ha az összeg az ötszázmillió forintot meghaladja.

Megjegyzendő, ha megállapítják a bűnszervezetben való elkövetést, a büntetési tétel felső határa a kétszeresére emelkedik. Azaz, ez húsz évet is jelenthet az érintetteknek (ennek persze a bírósági gyakorlatból kiindulva kevés az esélye). Ha pedig valakit a pénzmosás és a költségvetési csalás miatt is elítélnének, értelemszerűen az további éveket jelentene a rácsok mögött.

Ezzel persze nagyon előre szaladtunk, hiszen hangsúlyozzuk, a NAV által folytatott büntetőeljárás jelenleg ismeretlen tettes ellen zajlik, azaz, még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc a DK elnöke (Fotó: Kurucz Árpád)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére