Búcsúgondolatok egy valaha volt Karneválról

frisss.hu • 2023. augusztus 27., vasárnap •
Az idei Savaria Történelmi Karnevál (is) ékes bizonyítéka annak, hogy miért nem célravezető, ha egy polgármester a személyes játszóterének tekinti az általa vezetett várost.
Búcsúgondolatok egy valaha volt Karneválról

Aki pénteken kilátogatott a Karneválra, szembesült a szomorú ténnyel: Nemény Andrásnak és a baloldali városvezetésnek nemcsak a tárgyi, hanem a
kulturális vagyon sem szent. A város kiárusítása után képesek voltak még ezt is felélni. Pedig egy ilyen léptékű rendezvényt földbe állítani, lássuk be, nem kis teljesítmény.

Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor büszkén újságoltuk, hogy 120 ezer ember érezte jól magát a térség legnagyobb historikus fesztiválján?! Idén talán a fele, ha kijön. Hetekkel a rendezvény előtt, pillanatok alatt elkeltek a jegyek a lelátókra, a Tüzes játékra,

most meg még a rendezvény előtti napokban a Facebookon hirdették, annyira nem kellett senkinek!

Élénken él az emlék, mikor Mérei Tamás az értékelő sajtótájékoztatón ecsetelte, hogy 4 nap alatt - még az akkori árakon! - egymilliárd forintos forgalmat generál a rendezvény a városban, ami a helyi vállalkozások bevételeként realizálódik zömmel, majd ezt követően iparűzési adóként is profitál belőle a város. A régió imázsépítéséről nem is beszélve.

Ma már ezzel sem tudunk kalkulálni. Persze jön majd a magyarázat, hogy meleg volt, meg erről is a kormány tehet. Arról, hogy

képesek voltak egy olcsó búcsút csinálni ebből a színvonalas, korábban nemzetközi érdeklődésre számot tartó rendezvényből.

Az, hogy a Karnevált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. az elmúlt 5 évben egy lépést nem tett azért, hogy ezt a várost a turisták számára vonzóvá tegye, azt mindenki látja. De tény, hogy míg Neményék igényeit kell kiszolgálniuk, nincs is idejük érdemi, stratégiai munkára. A szállodák bezárnak, a turisztikai attrakciók nem kapják meg a kellő fókuszt. De sebaj, van helyette vurstli az Emlékműnél, meg SUP verseny a Csónakázótavon.

És volt hajdanán egy Savaria TÖRTÉNELMI(!) Karneválunk. Mikor még a rendezvényt szervező szakemberek ügyeltek arra, hogy kizárólag autentikus résztvevők szórakoztassák a közönséget. A gasztronómiától kezdve, a vásáron át, a felvonulási résztvevőkig.

Ehhez képest mit láttunk pénteken 18 óra körül? Lézengő embereket a vásári "forgatagban". 20 óra után pedig egy valaha szebb időket megélt Borok utcáját... Tudják, ez volt az a helyszín, ahol lépni sem lehetett, mikor Rúzsa Magdi koncertezett, és annyi borászat települt ki, hogy egymást érték. Hogy a Fórum Színpad klasszisairól ne is beszéljünk: Geszti, Magna Cum Laude, de mindegy, melyik fellépőt emeljük ki az évek sorából, ezreket vonzott. Na, ma már ilyen problémánk sincs - köszönet az "elvtársaknak".

Van helyette búcsú: churros, olcsó retikül, neonképek, gumicukor, popcorn, kínai kaja, giccsparádé.

Felfújhatós foci darts, kosárpalánk a városháza előtti téren, "autentikus" Falco shoppal.

MATRÓZOK (tessék?!) és amerikai focisok a felvonuláson, ami szemmel láthatóan már nem testesíti meg a korábban jellemző színvonalat.
El nem hiszi senki, hogy ezt egy szakember - aki érti, hogy miért volt unikális a Karnevál - jó szívvel hagyta. De a félelem nagy úr, s

ha a polgármester úr kosarazni szeretne tógában, akkor bizony palánkot kell állítani.

S akkor nem kell csodálkozni, hogy miért kopik ki a közönség. Segítek, nem azért, mert meleg van, meg nem azért, mert ne akarnának az emberek pénzt költeni, hanem azért, mert búcsú máshol is van az országban, Savaria Történelmi Karneválból meg csak ez az egy VOLT.

közösség

további frisss

lap tetejére