Brutális gyilkosság rázta meg az olasz társadalmat, tízezrek tüntettek a nők elleni erőszak miatt

index.hu • 2023. november 26., vasárnap •
Világszerte a nők elleni erőszak ellen tüntettek szombaton: Rómában a vártnál jóval nagyobb tömeg demonstrált, amelynek apropóját a hónap elején brutálisan meggyilkolt 22 éves Giulia Cecchettin esete adta.
Brutális gyilkosság rázta meg az olasz társadalmat, tízezrek tüntettek a nők elleni erőszak miatt

A világ több nagyvárosában is tömegek vonultak utcára, hogy a nők elleni erőszak miatt tüntessenek szombaton. Az Európa Tanács becslései szerint Európában a nők 12-15 százaléka naponta szembesül családon belüli erőszakkal. Olaszországban a hónap elején brutálisan meggyilkoltak egy diáklányt, ami mélyen megrázta a társadalmat, ezért ott tízezreket mozgattak meg a nők elleni erőszakot elítélő demonstrációk – írja a BBC-re hivatkozva az index.hu.

A 22 éves egyetemista, biomérnök-hallgató diáklányt, Giulia Cecchettint a gyanú szerint a volt barátja ölte meg néhány nappal azelőtt, hogy a nő diplomát szerzett volna. A lány holttestét szombaton találták meg Pordenonéban, az eset megdöbbentette az olasz közvéleményt. A gyilkossággal vádolt férfi tíz napon át volt szökésben, a hétvégén tartóztatták le Németországban.

Több mint száz nőt öltek meg, többségüket a partnere

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén eddig 106 nőt öltek meg az országban, közülük 55-öt a partnere vagy a volt élettársa. 

Milánóban és Nápolyban nagy tömegek gyűltek össze, a főváros, Róma központjában pedig soha nem látott emberáradat jelent meg. Felszólalt Sergio Mattarella, Olaszország elnöke is, aki a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja alkalmából kiadott egy nyilatkozatot, miszerint „drámai hírek rázták meg az országot.” Hozzátette:

egy civilizált világban a társadalom nem tűrheti a nők elleni támadások és gyilkosságok ilyen sorozatát. 

Erre a napra számos eseményt terveztek, többek között felvonulásokat, futásokat, sétákat, flashmobokat, ülősztrájkokat és még ingyenes nőgyógyászati vizsgálatokat is, hogy felhívják a figyelmet a nemi alapú erőszakra.

A meggyilkolt lány édesapja a Padovai Egyetem diákjaihoz intézett beszédet, és felavatott egy vörösre festett padot az egyetemen a nők elleni erőszak valamennyi áldozatának emlékére.

Giuliát semmi sem hozza vissza, de szeretném, ha sok hasznos kezdeményezés születne a halála nyomán

– mondta.

Giulia Cecchetti november 11-én tűnt el, amikor a barátjával, Filippo Turettával együtt elmentek ruhát vásárolni a lány diplomaosztójára. A párnak ezután nyoma veszett, de

NÉHÁNY NAPPAL KÉSŐBB ELŐKERÜLTEK A TÉRFIGYELŐ KAMERÁK FELVÉTELEI, AMELYEKEN A LÁNY BARÁTJA A VELENCE MELLETTI VIGONOVÓBAN ÁLLÓ HÁZÁHOZ KÖZELI PARKOLÓBAN MEGVERI VOLT ÉLETTÁRSÁT. A NŐ HOLTTESTÉT EGY ÁROKBAN TALÁLTÁK MEG. 

Turettát a németországi Lipcse közelében tartóztatták le egy héttel ezelőtt, miután a rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, és hajtóvadászatot indított ellene. Hivatalosan még nem emeltek vádat ellene, jelenleg egy veronai börtönben tartják fogva; keddre tűzték ki az előzetes meghallgatását.

Borítókép: Tüntetés Rómában a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján 2023. november 25-én. Fotó: Stefano Montesi – Corbis / Getty Images Hungary

közösség

további frisss

lap tetejére