Brüsszel megállt: újabb eurómilliárdokat ad Magyarországnak

• 2024. március 01., péntek •
Egyre kevesebb uniós pénz marad befagyasztás alatt. Úgy tűnik, ha lassan is, de a magyar gazdaság hozzájut a neki járó pénzhez.
Brüsszel megállt: újabb eurómilliárdokat ad Magyarországnak

További uniós források lehívására vált jogosulttá Magyarország – írta meg a Portfolio. A lap szerint összesen mintegy kétmilliárd eurónyi, Magyarországnak járó összeget oldhattak fel Brüsszelben - olvasható a Világgazdaságon.

Az Európai Bizottság konkrét számokat nem említett, de azt elismerte, hogy több milliárd eurót érint a friss döntése. Ugyanis három hónapos értékelés után arra jutottak, hogy 

  • az oktatási és képzési rendszer, 
  • illetve a nemek közötti egyenlőség területén végrehajtott reformok 

több milliárd eurónyi kohéziós forrás lehívását teszik lehetővé. Ebből például a tanári pálya vonzóbbá tétele is finanszírozható.

Az Európai Bizottság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Magyarország és a bizottság közötti, több hónapos tárgyalások után a magyar hatóságok november 30-án, illetve december 1-jén nyújtották be önértékelésüket az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén. A bizottságnak tehát három hónapos jogi határidő állt rendelkezésére az értékelés végrehajtására, és egy nagyon alapos vizsgálat után úgy döntött, hogy ezek megfelelnek az uniós jogi keretnek.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a 21,9 milliárd eurós kohéziós keretből a magyar kormány már együttesen 12,2 milliárd eurót hívhat le.

Fotó: Shutterstock
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére