Breaking: pénteken érkezik Magyarországra a svéd miniszterelnök

• 2024. február 20., kedd •
Közös sajtótájékoztatót tart pénteken Orbán Viktor és Ulf Kristersson a Karmelitában.
Breaking: pénteken érkezik Magyarországra a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án – jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz - írja a Világgazdaság. Megbeszélésük során az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik – közölte Havasi Bertalan. Hozzátette, hogy Orbán Viktor és Ulf Kristersson a tárgyalás eredményeiről sajtótájékoztatón számol majd be. 

Egy nappal azt követően, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök bejelentette, hogy Budapestre utazik , a Fidesz frakcióvezetője levélben fordult a házelnökhöz, hogy tűzze napirendre a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról szóló parlamenti szavazást. Pal Jonson svéd védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy Stockholm üdvözöli, hogy a magyar parlament a jövő héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásáról.

A tárcavezető elmondta: természetesen örülnek a hírnek.

A Világgazdaság is beszámolt arról, hogy a svéd külügyminiszter még úgy fogalmazott korábban, hogy nincs miről tárgyalni a NATO-tagság ügyében, de arra számít, hogy a magyar parlament jóváhagyja hazája csatlakozását. Mint ismert a NATO bővítéséhez az összes tagállam jóváhagyása szükséges. Ez a svédek esetében azt jelenti, hogy már csak Magyarország döntése kell ahhoz, hogy a skandináv ország is az észak-atlanti szövetség tagjává váljon. 

A 10,5 milliós skandináv államban 24 400 fő a hadsereg aktív állománya, ehhez számítják még hozzá a 36 ezer tartalékost.

A magyar kormányfő az idei évértékelőjében már jelezte: hogy az Országgyűlés tavasszal ratifikálja Svédország a NATO-csatlakozást. Tavaly nyáron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter őszre ígérte azt, hogy a svéd csatlakozás kérdése az Országgyűlés napirendjére kerül. Svédország NATO-tagsága megerősítené a szövetség északi szárnyát és segítené a szövetség keleti szárnyának védelmét is. Stockholm az Ukrajna elleni orosz inváziót  követően kérte felvételét az észak-atlanti szövetségbe, párhuzamosan Finnországgal.

Forrás: vg.hu
Fotó: AFP

közösség

további frisss

lap tetejére