Botrány Lengyelországban: letartóztatták a volt belügyminisztert

• 2024. január 10., szerda •
Kedd este a lengyel elnöki palotában letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben részesített képviselőit – közölte a varsói rendőr-főkapitányság az MTI szerint.
Botrány Lengyelországban: letartóztatták a volt belügyminisztert

Grazyna Ignaczak-Bandych, az államfői hivatal vezetője a TV Republika kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta, Kaminski és Wasik az államfő vendégei voltak, és a rendőrség akkor hatolt be az elnöki palotába, amikor Andrzej Duda elnök már távozott onnan, mert Szvjatlana Cihanouszkaja belorusz ellenzéki vezető társaságában egy találkozóra indult a belorusz ellenzék tagjaival - írja az Index.

Marcin Kierwinski, az új kormány belügyminisztere X-oldalán azt írta az esetről:

a törvény előtt mindenki egyenlő.

Több ellenzéki politikus államcsínynek nevezte a történteket. Mateusz Morawiecki volt kormányfő szerint Lengyelországban „először vannak politikai foglyok” az 1981-es hadiállapotot meghirdető Wojciech Jaruzelski tábornok időszaka óta. „A rendőrség behatol az elnöki palotába, hogy letartóztassa az elnök által kegyelemben részesített ellenzéki képviselőket” – írta Piotr Müller volt kormányszóvivő a PiS képviselőjének az X-en.

Szymon Szynkowski vel Sek volt külügyminiszter, a PiS képviselője szerint a történtek „a törvénytelenség uralmát mutatják, olyan nemzetközi szégyent jelentenek, amilyen 1989 óta nem fordult elő”. Mindeközben az X-en közzétett felvételek szerint egy tüntetést is tartottak kedd este, és a két elfogott politikus szabadon engedését követelték azon a helyen, ahol őket őrzik.

Korábban elítélték őket, de nem vonultak börtönbe

A bíróság tavaly decemberben kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén.

ANDRZEJ DUDA ELNÖK VISZONT MÁR 2015-BEN KEGYELEMBEN RÉSZESÍTETTE ŐKET.

A kegyelmi döntés jogi vitát váltott ki, ellenzői azzal érveltek, hogy nem adható meg, mivel az elsőfokú ítélet még nem volt jogerős. A legfelsőbb bíróság tavaly júniusban új eljárást rendelt el Kaminski és Wasik ellen, majd a decemberben megszületett ítélet alapján a varsói kerületi bíróság hétfőn kezdeményezte Kaminski és Wasik börtönbe szállítását.

A RENDŐRSÉG MÁR KEDD REGGEL, A LAKHELYÜKÖN IS MEGPRÓBÁLTA LETARTÓZTATNI A KÉT POLITIKUST.

Kaminski és Wasik azonban közben az államfői palotába indult, ahol Andrzej Duda meghívására délelőtt egy hivatalos rendezvényen vettek részt. Az elnöki palota előterében délután rendezett sajtóértekezleten a két politikus hangsúlyozta, nem bujdosnak, jelenleg az államfő vendégei, de ha börtönbe kerülnek, politikai foglyokká válnak. A nyilatkozat után visszatértek a palotába.

Donald Tusk kormányfő kedd délutáni sajtóértekezletén nyugtalanítónak nevezte, hogy az államfő „részt vesz az állami berendezkedést érintő káoszban és konfliktusban”. A büntető törvénykönyvet idézve Tusk közölte, büntetőjogi felelősség terheli azt, aki egy bűntett elkövetőjét bújtatja. Hozzátette, az idézettel tudatosítani akarja Dudával, „mibe bonyolódott bele”.

Az államfői hivatal közlése szerint kedd este Andrzej Duda részvételével a hivatalban konzultációkat kezdtek a történtek miatt.

Eldurvult a politikai küzdelem Lengyelországban

A legutóbbi választás óta kemény politikai küzdelem látható az országban, többek közt a lengyel közmédia ügye miatt. A mostani eset is ennek a csatározásnak a része.

Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary
forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére