Betilthatják a népszerű náthagyógyszerek két összetevőjét

index.hu • 2023. november 20., hétfő •
Hamarosan eltűnhet a náthagyógyszerekből két összetevő is, mivel a szakértők úgy vélik, azok többet árthatnak, mint használnak.
Betilthatják a népszerű náthagyógyszerek két összetevőjét

Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) szeptemberben hatástalannak minősítette a fenilefrint, mivel kiderült, hogy míg helyileg, orrcseppként megfelel, addig szájon át alkalmazva már nem hasznosul. Az Egyesült Államokban a döntés hatására vélhetően előbb-utóbb betiltják a hatóanyag italporban és tablettában való alkalmazását - írja az index.hu.

Sebők Szilvia, a Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze a HVG360-nak elmondta - ezt idézi a lap -, hogy korábban a szakemberek úgy vélték, a szájon át bevett fenilefrin körülbelül 38 százaléka hasznosul. Azonban az újabb módszerek kimutatták, hogy ez az arány valójában mindössze egy százalék, mivel

még azelőtt elbomlik a májban, hogy hatni kezdene.

A másik hatóanyagot, a pszeudoefedrint az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) kifogásolja, mert attól tartanak, hogy sokkal erősebbek a mellékhatásai, mint azt korábban gondolták: a szív és az agy ereire is káros hatással lehet.

A Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze szerint az amerikai és az európai eljárás is hamarosan befejeződik, amely azt jelentheti, hogy korlátozzák vagy be is tiltják az érintett hatóanyagok ilyen forgalmazását.

Kép: illusztráció

közösség

további frisss

lap tetejére