Békemenet: Ma már valóban a béke melletti kiállás formája

há • 2024. május 22., szerda •
Minden eddiginél több résztvevőre számítanak a szervezők a június 1-jei budapesti Békemeneten, amelynek jelentőségéről dr. Hende Csabát kérdeztük.
Békemenet: Ma már valóban a béke melletti kiállás formája

- Fordulóponthoz érkezett Európa, de lehet, hogy a világ történelme is. Életbevágó jelentősége van annak, hogy háborúpárti vagy békepárti erők jutnak többségbe az újraválasztott Európai Parlamentben, erről is szavazunk június 9-én. Magyarország jelenleg Szlovákia mellett a másik olyan európai uniós tagállam, amely Ferenc pápa álláspontjával összhangban azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat, a vérengzés azonnali leállítását követeli. Reménykedünk abban, hogy EU többi tagállamában is felülkerekedik a józan ész - mondta kérdésünkre dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, országgyűlési képviselő.

- Magyarországon a kormány politikai hátországát alkotó Fidesz-KDNP az a politikai erő, amely a háború vagy béke kérdésére helyes választ ad. A többiek sajnos - a guruló dollárok óta jól tudjuk - "idegen kottából énekelnek". Elégszer hallottuk Márki-Zay Pétertől és Gyurcsány Ferenctől, hogy ha kell, akkor fegyvert vagy katonát is küldünk Ukrajnába. Szerintük ez a mi háborúnk, és ebbe a konfliktusba nekünk bele kell állnunk. Azonban mi nem így gondoljuk, hiszen semmilyen magyar érdek nem fűződik ehhez - hangsúlyozta dr. Hende Csaba, és utalt rá: hasonló a helyzet az első és a második világháborúhoz, de harmadszorra nem szabad ezt a hibát elkövetni.

- Aki ezzel a józan gondolattal egyetért, annak el kell jönnie a június 1-jei Békemenetre, de legalább el kell jönnie szavazni június 9-én, és a Fidesz-KDNP jelöltjeire kell voksolnia. Ebben a kiélezett világpolitikai helyzetben, amikor a harmadik világháború küszöbére sodródott Európa, kulcsjelentősége van, hogy a béke erői megmutassák számosságukat, megmutassák azt, hogy a magyar emberek többsége támogatja a kormány békepolitikáját, és ezért abban bízom, hogy még a korábbiaknál is többen jönnek el a Békemenetre - mondta a képviselő, aki arra számít, hogy példa nélküli nagy számban állnak majd ki a béke mellett honfitársaink. - Amikor elindítottuk, még nem sejtettük, hogy mára szó szerint a háború vagy béke ügye válik a legfontosabb kérdéssé, és a béke melletti demonstráció és kiállás formája lesz a Békemenet - tette hozzá.

Megtudtuk, aki részt venne ezen a megmozduláson, annak érdemes felvennie a kapcsolatot a szervezőkkel a  szombathely@fidesz.hu e-mail-címen vagy a 0620/506-8881-es telefonszámon, hiszen regisztrálni szükséges.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

közösség

további frisss

lap tetejére