Bejelentette a kormány, lélegzet-visszafojtva várhatják a jó hírt az autósok

• 2024. április 19., péntek •
Beigazolódott a gyanú a magyarországi üzemanyagárakról, tényleg drágább, mint kellene, és az is kiderült, hogy a MOL nem tartja be a vállalását.
Bejelentette a kormány, lélegzet-visszafojtva várhatják a jó hírt az autósok

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat – jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) - írja a Mandiner.

A HATÓSÁGI ÜZEMANYAGÁR 2022. DECEMBERI KIVEZETÉSE UTÁN MAGYARORSZÁGON A RÉGIÓS ÁTLAG FÖLÉ EMELKEDETT AZ ÜZEMANYAGOK ÁRA.

A régiós adatokkal összehasonlítva a 95-ös benzin magyarországi átlagára két hét kivételével mindig meghaladta a régióst. 2023 első két hónapjában a heti eltérés 10-17 százalék közötti volt, majd ez az év folyamán mérséklődött. 2024-ben újra nyílt az olló, áprilisban már 5 százalékkal haladta meg a hazai benzinár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 3,2 százalék volt. 

A dízel esetében a benzinnél is jelentősebb volt az átlagárak ingadozása 2023-ban. Januárban a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, májusban pedig a legalacsonyabb átlagárat regisztrálta a KSH, 545-570 forintot. A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak. 

2023-ban a dízelolaj magyarországi átlagára minden héten meghaladta a régiós átlagárat, az év első hónapjában 8-13 százalékkal múlta felül. Az év további részében a benzin árához hasonló tendenciát tapasztalt a KSH. 2024 első negyedévében havi szinten 5,4 százalékkal haladta meg a magyarországi dízelár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 5,0 százalék volt. 

Megvan az időpont, mikor dönthet a kormány a benzinárstopról

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jövő héten a kormány össze fog ülni s meg fogja vizsgálni a kérdést, valamint megfontolják a beavatkozást is.

„A jövő héten ki fog derülni, hogy a kormány mit lép, szerdáig, csütörtökig kérem a türelmüket” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy

nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése.

Mint ismeretes, a múlt héten egyeztetett Nagy Márton a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel a magyar üzemanyagárakról, akkor is már szó volt arról, hogy a felek korábban megállapodtak, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, de ez már hetek óta nem érvényesült szerinte.

Nyitókép: MTVA/Róka László
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére