Balaton, Horvátország? Így nyaraltunk idén

• 2023. szeptember 16., szombat •
Siófok mindent vitt: a legtöbben a Balaton-parti nagyvárosban pihentek a nyári hónapok során.
Balaton, Horvátország? Így nyaraltunk idén

Bár az indián nyár sokáig kitartott, a szezon már véget ért, hétvégente is leginkább csak azok járnak már le a legnagyobb tavunkhoz, akik ráérnek és van ott saját ingatlanjuk. A szezon elején politikusok és közéleti szereplők számos kritikát fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy rendkívül drága lett a balatoni nyaralás és emiatt gyenge, vendégekben szegény szezon várható - írja a Mandiner.

A Szállás.hu adatai szerint a szezon végére sikerült megközelíteni a 2019-es, pandémia előtti év eredményeit,

csupán 3,7 százalékkal csökkent a Szállás.hu-n megtett, belföldi úti célú foglalások száma.

A foglalási számokat látva 15 százalékos visszaesés látható az idén nyáron, azonban ez a szám augusztusban csak hét százalék volt, az volt az idei szezon legerősebb időszaka.

A vendégéjszakák tekintetében 2019-hez viszonyítva 6,7 százalék, míg 2022-höz pedig 17,7 százalék az elmaradás.

Többnyire az áremelkedések eredményeként a bruttó közvetített szobaár-bevétel viszont alig több mint 3,5 százalékkal csökkent 2022-höz képest.

Kelemen Lili, a Szállás.hu szóvivője szerint a foglalási adataik szerint az átlagos fő/éj ár 12 ezer forint volt, ez 17 százalékos emelkedés tavalyhoz mérten.

Ide utazunk belföldön a legszívesebben

A Szállás.hu felmérése szerint az idei turisztikai szezon egyértelmű nyertese Siófok volt, ugyanis a Somogy vármegyei településre kétszer annyian foglaltak, mint a második helyezett Budapestre. Bővelkedett vendégekben Hajdúszoboszló, Eger és Gyula is, itt pörgött legnagyobb számban a turizmus, azonban jó szezont zárt Hévíz, Szeged, Pécs és Zalakaros is. 

A Szállás.hu szerint a top látványosságok között volt az

  • Egri vár, 
  • a Gyulai Várfürdő,
  • a siófoki Plázs,
  • a Zalakarosi Fürdő és a 
  • Hungarospa Hajdúszoboszló is. 

A foglalási adataik szerint a nyaralók leggyakrabban arra szűrtek, hogy félpanziós vagy legalább reggelit adó szállásokba menjenek, emellett népszerűek volt az önálló házak, lehetőleg medencével, továbbá hogy előleg nélkül lehessen foglalni.

Ugyan összességében kevesebb foglalás volt, mint tavaly, viszont a foglalások szállástípusonkénti eloszlása némi változást mutat- Idén nagyobb arányban részesültek a foglalásokból az apartmanok és a négycsillagos hotelek, mint tavaly”

– mondta Kelemen Lili.

Horvátország nem veszít a népszerűségéből

A Szállás.hu jelentése szerint bár a koronavírus-járvány előtti foglalási szintek alatt maradt, a tavalyihoz képest nőtt Horvátországban a foglalási arány. A legtöbb foglalást júliusra és augusztusra jelezték.

A foglalási- és turisztikai portál szakembere szerint a magyarok kedvenc horvátországi desztinációi között szerepel

  • Vir,
  • Crikvenica,
  • Njivice, 
  • Bibinje, és
  • Vodice. 

A Balaton itthon mindent visz

Az előbb kiemeltük, hogy Siófok volt a legnépszerűbb, ám régiókra lebontva is kibontakozik Balaton elsősége, hiszen a nyári foglalások 31 százaléka a magyar tengernél történt. Sorrendben a második legtöbb foglalás a Szállás.hu-nál a Észak-Magyarországon volt, a bronzérmes a Nyugat-Dunántúl lett. 

Nyitókép: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére