Bagdy Emőke a pedofíliáról: Kaméleon-identitások a baloldalon

há • 2024. február 28., szerda •
Hogyan lehetséges, hogy egy teljesen egyértelmű identitáskérdésben hol ellenzi a szigorítást, hol pedig számonkéri azt a baloldal?
Bagdy Emőke a pedofíliáról: Kaméleon-identitások a baloldalon

Prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus szerint az olyan kérdésekben, mint amilyen a pedofília, sziklaszilárd állásfoglalással kellene rendelkeznie mindenkinek.

- Maga a pedofília egy olyan deviancia, egy szexuális zavar, amelyre a lehatározottabban nemet kell mondani, hiszen veszélyezteti azt, akit ennek az ösztönnek a kiélése érint.

Nagyon sajnálom, hogy a gyermekvédelmi törvény szigorításának már a felvetése is nagy ellenállásba ütközött, ne felejtsük el, nem volt egyetértés ebben a kérdésben. A baloldal akkor nem csatlakozott ehhez az állásfoglaláshoz, hiába kérte a jobboldal. Most pedig épp a szigorúságot kérik számon

- fogalmazott a Frisss.hu-nak nemrég a professzor, akit szombathelyi előadása után kérdeztünk arról, mi a szakmai véleménye a kegyelmi ügy körül kialakult közhangulatról.

- Több helyen is írtam, nyilatkoztam, hogy a gyermekvédelmi törvényre igent mondok, kiállok mellette. Megjelent egy hosszabb tanulmányom is a Demokratában arról, hogy a pedofília milyen veszélyeket rejt magában, hogyan kezeljük. Egy biztos, az állásfoglalás sziklaszilárdsága identitáskérdés. Ez azt jelenti, hogy

ha véleményem szerint a pedofília elítélendő, elítélendő volt akkor is, amikor a törvény mellett kiálltam, és a jövőben is elítélendőnek tartom.

Tehát: ha most a gyermekvédelmi törvényt megerősítik, akkor egyértelműen mondjon nemet a pedofíliára mindenki, aki szerint ez a szexuális deviancia veszélyes - hangsúlyozta Bagdy Emőke.

Hogyan lehetséges mégis az, hogy egy ennyire egyértelmű kérdésben is akadnak képlékenyebb megnyilvánulások? Hogy a baloldal hol ellenzi a szigorúbb fellépést, hol pedig számonkéri azt? - Vannak kaméleon-identitások, akik éppen olyan színt mutatnak, amely a várt megerősítést hozza meg számukra, ők nem tudják eldönteni, hová is tartoznak a világban. Nincs szilárd identitásuk, a véleményüket nem helyezik tudományos alapokra, bizonyítékokra. Pedig abban konszenzusra kell jutni, hogy a tudásunk mai szintjén mi az, amit tudományosan bizonyíthatunk a szexuális "másságokkal" kapcsolatban. Nagyon egyszerű, a homoszexualitás egy másság, de nem ártalmas, tehát toleránsnak kell lennünk. Ami azonban káros, az ellen tiltakoznunk kell, ebben kellene összefogni. Én nem X-nek vagy Y-nak akarok hinni, hanem a tudomány téziseinek.

Nincs min civódnunk, ha mindannyian ezeknek hiszünk. Hozzáteszem, sajnos a tudomány is korrumpálódott már, és elkezdett olyan álbizonyítékokat gyártani, amelyek egy hipotézist alátámasztanak. Pontosan tudjuk, mennyire veszélyes, ha egy kutató úgy "csomagolja be" a kutatását, hogy végül arra jusson, amit bizonyítani akar. Itt a tudomány elveszíti a méltóságát - figyelmeztetett a professzor.

közösség

további frisss

lap tetejére