Azonnal nézzen körül, ha ezt az értesítést látja androidos telefonján

• 2023. augusztus 02., szerda •
Mint arról már az Index is beszámolt, továbbra is számos ember él vissza az Apple által értékesített, AirTag nevű nyomkövetővel, amely parányi külsejének és viszonylag hozzáférhető árának köszönhetően a zaklatók és a stalkerek első számú eszköze lett.
Azonnal nézzen körül, ha ezt az értesítést látja androidos telefonján

A kaliforniai cég folyamatosan fejleszti szoftveres felületeit, hogy azok a lehető leghamarabb kiszúrják, ha valakit követnek – hamar egyértelművé vált azonban, hogy a lekövetésre használt AirTagek kiszűréséhez egyedül kevés lesz az Apple. Ekkor jött a képbe a Google, akik megígérték, hogy az Apple-lel együttműködve hamarosan egy olyan új funkciót építenek be a legújabb Android-verzióba, amelynek köszönhetően a jövőben már egy androidos készülék is képes lesz észlelni, ha egy feltehetőleg nyomkövetésre használt AirTag van egy felhasználó közelében - írja az Index.

Ez a pillanat most érkezett el, a Google ugyanis kiadta azt a biztonsági frissítést, mely már képes érzékelni, ha egy nem hozzánk regisztrált nyomkövető huzamosabb ideig velünk tartózkodik – írja a TechCrunch.

A frissítés után az Android-felhasználók ezentúl értesítést kapnak a készülékükre, ha egy ismeretlen nyomkövető elválik az eredeti tulajdonosától, és huzamosabb ideig mással tartózkodik – ezek után a felhasználónak több lehetősége is adódik:

  • megnézheti egy térképen, hogy mely útvonalon követték eddig;
  • egy „Hang lejátszása” gombra kattintva megszólaltathatja a nyomkövetőt;
  • megtalálás után a készülék hátuljához érintve egyéb információkat fedhet fel a nyomkövetőről, mint például a sorozatszám vagy az eredeti tulajdonos telefonszámának utolsó négy számjegye.

Mindezek mellett tippeket kap arra vonatkozóan is, hogyan lehet teljesen letiltani a Bluetooth-eszközt, hogy a tulajdonos ne tudja többé követni önt, és a jövőben ne kaphasson frissítéseket a helyzetével kapcsolatban.

Ezenkívül egy másik funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy manuálisan átvizsgálják a környezetüket, ha aggódnak, hogy egy Bluetooth-nyomkövető lehet a közelben. Ezt a kézi szkennelést az androidos Beállítások, majd a „Safety & Emergency” menüpontban az „Unknown tracker alerts” opciót választva, majd a „Scan Now” gombra koppintva lehet elindítani. A folyamat körülbelül 10 másodpercig tart, aminek a végén tippeket kaphatunk, hogy melyek a további teendők, amennyiben a telefon egy Bluetooth-érzékelőt talál a környezetünkben.

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére