Az úgy igazságos, ha csütörtöktől vasárnapig róla szól minden az Őrvidékházban

FCS • 2018. június 04., hétfő •
A 2018-as évet Mátyás király - Emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság. Királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából az ŐrvidékHázban június 7-10-ig nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek meg Mátyás királyról.
Az úgy igazságos, ha csütörtöktől vasárnapig róla szól minden az Őrvidékházban

Az ŐrvidékHáz most is különleges rendezvénnyel hívja fel magára a figyelmet. A szervező, Farkas Csaba az ŐrvidékHáz igazgatója beszélt a részletekről.

 

 - Fontosnak tartom működésünkkel kapcsolatban, hogy szem előtt tartsuk azokat a nemzeti tudatunkat erősítő rendezvényeket, amelyek meghatározzák magyarságunkhoz való viszonyunkat. Mátyás király erőskezű, jelentős uralkodóként vonult be a magyar történelembe, aki uralkodása alatt megerősítette a Magyar Királyságot, és felismerte, hogy csak úgy lehet megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését, ha az állama szilárd. Kora meghatározó, erőskezű uralkodójaként emlékezünk Mátyásra, a népmesék álruhába bújt, igazságos királyára. Szeretnénk méltó emléket állítani ez alatt a négy nap alatt. Így  csütörtökön egy egész napos konferenciát szerveztünk, ahol kiváló előadók bemutatják többek között Mátyás király helyét a magyar emlékezetben,

megismerhetjük a Hunyadi családot, Vajdahunyad várát. Megtudhatjuk, hogyan értelmezték újra a görög és római művészetet a reneszánsz korában, de választ kaphatunk arra is, miért  a holló a Hunyadiak címerállata? Bemutatják előadóink a korszak Vasvármegyei vonatkozásait, de hallhatunk a félelmetes Fekete Seregről is. A konferencia mottójául választottuk a következő Hunyadi Mátyás idézetet: "Az égben a haza szabadítóinak van a legnagyobb becsülete."

 

- Végeztem egy felmérést különböző korú diákok között és államalapító Szent István királyunk mellett Mátyás király volt a legismertebb. Nem is csodáltam, hiszen a magyar történelem egyik legismertebb és máig legnépszerűbb uralkodója, aki egy erős Magyarország létrehozása mellett a művészetek és a tudományok fejlődését is nagyon fontosnak tartotta. Ezért is gondoltam, hogy a pénteki napot egyfajta rendhagyó történelemóra keretében kellene megtartani. Így a szombathelyi Fekete Sereg kiváló hagyományőrzői segítségével délelőtt 9-11 és 11-13 között az iskolásoknak, délután pedig az érdeklődő családoknak tartanak izgalmas, interaktív órákat.

 

- Szombat és vasárnap pedig egy igazi reneszánszkori szórakozást szeretnénk bemutatni. Már 8 órakor nyit a tábor, ahol a magyar és török csapatok táborát lehet megtekinteni. Indul a főzőverseny a felséges úr tiszteletére, 9 órakor a Magyar Honvédség toborzópontján akadálypálya kipróbálása, fegyverbemutató várja az érdeklődőket. Íjászati bemutatót láthatnak, valamint amatőr verseny indítunk, ahol keressük Mátyás király udvari íjászát. Reneszánszkori polgári és katonai viseletekbe öltözésre, fotózásra is lesz lehetőség. 10 órakor az OLADiákszínpad előadásában Tudós Teodor találkozása Mátyás királlyal című színdarabot tekinthetik meg. Utána reneszánsz táncos - apródos - kardos játékok Parais István reneszánsz animátorral, majd

11- kor  Mátyás király és udvartartása, apródjai – bevonulása következik. Érkezik a Fekete Sereg, parancsnoki jelentés, nehézpáncélos küzdelem bemutatót láthatunk. A sereg elvonulása után török és bécsi követek érkezése, alabárdosok harcalaki bemutatója, lázadó főúr kihallgatása következik Az ételmustrán kerül zsűrizésre a délelőtti főzőverseny. Közben Mátyás muzsikusai - Savarello Régizene Együttest hallhatjuk. 

 

- 14 órától aztán igazán sűrű lesz a program.  Az igazmondó juhászról szóló zenés mese után a Tatai  Gölbasi Vitézei Egyesület bemutatkozását láthatjuk Visegrádi hagyományőrzők Reneszánsz táncbemutató tartanak a Primavera táncegyüttes közreműködésével, majd Mátyás kori solymászbemutató színesíti a programot. Mátyás kori haditorna bemutató, lovagi torna, lovas kopjatörés és lovas párviadal teszi izgalmassá a délutánt, majd csatajelenetet láthatunk a török és magyar seregek között Úgy gondolom, tartalmas és izgalmas rendezvényt láthat, aki szombat, vasárnap ellátogat az ŐrvidékHázba rendezvényünkre, amely ingyenes, egyedül a csütörtöki konferenciára kérünk regisztrációt, a korlátozott férőhelyek miatt. Ezt megtehetik az orvidekhaz@gmail.com címen – mondta el Farkas Csaba az ŐrvidékHáz igazgatója.

közösség

további frisss

lap tetejére